Šport
3955 ogledov

Rogličevo ekipo milimetri delili od nove zmage, grda poškodba zvezdnika

Tour de France Profimedia
Caleb Ewan (Lotto-Soudal) je zmagovalec 11. etape letošnjega Toura, medtem ko v rumeni majici ostaja Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

11. etapa letošnje Dirke po Franciji je bila še zadnja priložnost za sprinterje, preden dirka zavije v gorate Pireneje. Tokrat se je za najhitrejšega izkazal Avstralec Caleb Ewan, ki je za nekaj milimetrov premagal sotekmovalca Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, Dylana Groenewegna. Tretje mesto je osvojil Italijan Elia Viviani (Deceuninck Quick step).

Po prvem prostem dnevu na letošnjem Touru so morali kolesarji premagati 167 kilometrov med Albijem in Toulousom, trasa pa je bila "spisana" po željah sprinterjev.

Današnji beg je sicer sestavljala četverica kolesarjev, ki so napadli takoj po samem startu. Lilian Calmejane, Aimé De Gendt, Anthony Perez in Stéphane Rossetto so si privozili štiri minute prednosti, preden so sprinterske ekipe stvari vzele v svoje roke.

Enaintrideset kilometrov pred ciljem je prišlo do padca, ki je povzročil nekaj živčnosti v glavnini, saj so morale nekatere ekipe poslati nazaj v pomoč kolesarje za svoje kapetane. Glavnino je tako moral loviti tudi Kolumbijec Nairo Quintana, medtem ko je zaradi padca Tour že končal Nizozemec Niki Terpstra. Kapetan Total Energie si je zlomil ključnico.

Niki Terpstra | Avtor: Profimedia Profimedia

Beg, kateri je bil obsojen na propad že od samega začetka, se je še dobro držal, saj so se morale ekipe resnično potruditi, da so štiri kilometre pred ciljem ujele še zadnjega izmed ubežnikov, Aiméja De Gendta.

O zmagovalcu etape je tako po pričakovanju odločal sprint glavnine, kjer se je prezgodaj v ospredju znašel Groenewegen, ki je bil prisiljen sprintati že 250 metrov pred ciljem. A Nizozemec je silovito potegnil in edini, ki mu je lahko sledil, je bil nizkorasli Avstralec Ewan, ki ga je v zadnjih metrih uspel prehiteti iz zavetrja ter se veseliti svoje prve zmage na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu.

"Ne obstaja nobena druga dirka, o kateri bi sanjal od malega. Komaj verjamem, da sem res zmagal. Tour de France je tako daleč od Avstralije, spremljal sem jo le po televiziji. Težko verjamem, da sem tukaj. Z zmago sem uresničil svoje sanje," je povedal debitant na Touru, Ewan.

Od dveh Slovencev je bil prvi na cilju Matej Mohorič. Na 91. mestu je zaostal minuto in 19 sekund. Njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Jan Tratnik je bil 95., zaostal je minuto in 57 sekund.

Skupno je Julian Alaphilippe ohranil minuto in 12 sekund prednosti pred Valižanom Geraintom Thomasom in minuto ter 16 sekund pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (oba Team Ineos). Tratnik je 67., Mohorič 98.

kolesarji V kolesarje Šport Deseta obletnica streljanja na Touru de marchi Tour de France Šport Italijan se poslavlja z več zlomljenimi kostmi
* Izidi, 11. etapa:
  1. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)                         3:51:26
  2. Dylan Groenewegen (Niz/Jumbo-Visma)
  3. Elia Viviani (Ita/Deceuninck-QuickStep)
  4. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  5. Jens Debusschere (Bel/Katjuša-Alpecin)
  6. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida)
  7. Jasper Philipsen (Bel/UAE Emirates)
  8. Cees Bol (Niz/Sunweb)
  9. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates)
 10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)                vsi isti čas
...
 91. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                     + 1:19
 95. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                         1:57

- skupno:
  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)         43:27:15
  2. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                            +   1:12
  3. Egan Bernal (Kol/Ineos)                                   1:16
  4. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                       1:27
  5. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                     1:45
  6. Enric Mas (Špa/Deceuninck-QuickStep)                      1:46
  7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                         1:47
  8. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                             2:04
  9. Daniel Martin (Irl/UAE Team Emirates)                     2:09
 10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                          2:33
...
 67. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Merida)                         44:51
 98. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)                     1:08:20
Komentarjev 1
  • Avatar Saliktarra
    Saliktarra 01:00 18.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice