Šport
118 ogledov

Tratnik zaman poizkušal z begom, Sagan ugnal Rogličevega sotekmovalca

Peter Sagan Epa
Slovak Peter Sagan (Bora Hansgrohe) je zmagovalec pete etape Dirke po Franciji. Rumeno majico je obdržal Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

Letošnja Dirka po Franciji je v peti etapi zavila med hribovite Vogeze, ki so bili pretežka ovira za čistokrvne sprinterje. Na tej 175,5 km dolgi etapi je tako o zmagovalcu odločil sprint, v katerem se je izmed še preživelih kolesarjev za najhitrejšega izkazal Peter Sagan, ki je premagal moštvenega kolega našega Primoža Rogliča, Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in evropskega prvaka Mattea Trentina (Mitchelton Scott).

Četrto mesto je zasedel Italijan Sonny Colbrelli, kolesar Bahrain Meride, ki mu je pred sprintom pomagal tudi Matej Mohorič. Slovenec je na koncu zaostal 17 sekund in zasedel 78. mesto. Še večji zaostanek si je nabral Jan Tratnik.

Sagan je tako zabeležil že skupno 12. etapno zmago na dirki po Franciji in še utrdil vodstvo v razvrstitvi po točkah oziroma v točkovanju za zeleno majico.

"Vedel sem, da moram biti potrpežljiv, da bo slej kot prej prišla tudi zmaga. In končno je tudi prišla. Zahvaljujem se fantom iz moje ekipe, ves čas so nadzorovali položaj. Na meni je bilo, da naredim, kar najbolje znam. Če mi ne bi uspelo, bi me vsi spraševali, kaj je manjkalo. Zdaj vidite, da ni manjkalo nič. Vsak za zmago potrebuje dober dan in nekaj sreče," je na cilju dejal Sagan.

Etapa se je sicer začela zelo eksplozivno, saj smo videli številne poizkuse bega, ki pa jih je glavnina enega za drugim nevtralizirala. Med drugimi je poizkušal tudi naš Tratnik, a ker je bil v istem begu tudi sila nevarni Thomas De Gendt, je glavnina kmalu izničila tudi ta poizkus.

Ubežna skupina se tako izoblikuje šele po 23 km, ko je bilo četverici Tim Wellens, Simon Clarke, Toms Skujinš in Mads Wurtz Schmidt dovoljeno, da si privozi dve minuti prednosti.

Wellens je spet nabiral točke za potrditev pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih, saj je bil prvi na vrhu prvih dveh kategoriziranih klancev.

Med vzponom na tretjega pa se za solo napad odloči Skujinš, Wellens ga tako prečka kot drugi, medtem pa čistokrvni sprinterji izgubijo stik z glavnino.

Preostala trojica ubežnikov je bila nato kmalu ujeta, medtem ko je Skujinš ujet med poslednjim današnjim kategoriziranim vzponom. 7 km pred ciljem se tako za napad odloči nekdanji svetovni prvak Rui Costa, ki si privozi prednost 12 sekund, a je ujet 2 km pred ciljem.

Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Francoz Julian Alaphilippe, a je njegovo prednost za 6 bonifikacijskih sekund zmanjšal van Aert, ki po novem zaostaja za 14 sekund.

  1. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)                  4:02:33
  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
  3. Matteo Trentin (Ita/Mitchelton-Scott)
  4. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Merida)
  5. Greg Van Avermaet (Bel/CCC Team)
  6. Julien Simon (Fra/Cofidis)
  7. Michael Matthews (Avs/Sunweb)
  8. Nils Politt (Nem/Katjuša-Alpecin)
  9. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
 10. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)   isti čas
...
 78. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida)                +  0:17
 93. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Merida)                     8:16

- skupni vrstni red:
  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)    18:44:12
  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                  +   0:14
  3. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                  0:25
  4. George Bennett (Nzl/Jumbo-Visma)                 isti čas
  5. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                        0:40
  6. Egan Bernal (Kol/Ineos)                          isti čas
  7. Geraint Thomas (VBr/Ineos)                           0:45
  8. Enric Mas (Špa/Deceuninck-QuickStep)                 0:46
  9. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)                     0:50
 10. Greg Van Avermaet (Bel/CCC Team)                     0:51
...
 74. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida)                   9:30
 80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Merida)                    12:37
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice