Šport
398 ogledov

Peklenski konec, odpadli Nibali, Bardet, Kruijswijk ...

Dylan Teuns Epa
Kar nekaj favoritov je imelo težave v zaključku 6. etape Toura.

Belgijec Dylan Teuns iz moštva Bahrain-Merida je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Franciji in prve letošnje, ki se je končala s ciljnim vzponom. Na Planche des Belles Filles je po 160,5 kilometra strl odpor soubežnika, Italijana Giulia Cicconeja, ki je prevzel rumeno majico vodilnega. Tretji v etapi je bil Belgijec Xandro Meurisse.

Vzpon prve kategorije na Planche des Belles Filles oziroma planoto lepih deklet je bil nadvse zahteven v zaključku. Končal se je namreč na makadamu, naklon je dosegel kar 24 odstotkov.

Prvi trije so bili del današnje ubežne štirinajsterice, ki je postopoma razpadala. Teuns je na koncu slavil z 11 sekundami prednosti pred Cicconejem in minuto ter petimi sekundami pred Meurissejem.

Od favoritov je dobre tri kilometre pod vrhom prvi napadel Španec Mikel Landa. Nabral si je slabih 20 sekund prednosti, nakar je Francoz Thibaut Pinot na čelo postavil moštvenega kolega Davida Gauduja, ki je hitro zmanjšal zaostanek.

Na najzahtevnejšem delu je močno pospešil Francoz Julian Alaphilippe, ki je branil skupno vodstvo. Bil je na dobri poti, a ga je v zadnjih nekaj deset metrih "zmanjkalo". Od zadaj ga je ujel in prehitel lanski prvak Valižan Geraint Thomas. Pred Alaphilippom je končal še Pinot.

 | Avtor:

Ciccone ima zdaj šest sekund prednosti pred Alaphilippom in 32 pred Teunsom. Od favoritov so na zadnjem klancu precej zaostali Vincenzo Nibali, Romain Bardet in Steven Kruijswijk. Thomas je čez cilj prišel minuto in 44 sekund za Teunsom, še dve sekundi več sta zaostala oba Francoza. Favoriti so nato čez ciljno črto prihajali drug za drugim, a so tudi drug za drugim izgubljali sekunde. Kruijswijk je denimo danes zaostal 2:19 minute, Nibali 2:35.

Kolesarji so sicer morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov. Ubežna skupina, ki se je izoblikovala že na začetku, je sicer dobro sodelovala in imela vmes tudi devet minut prednosti. A je bila skupina z vsakim vzponom tudi manjša, na koncu so ostali Teuns, Ciccone, Meurisse in Belgijec Tim Wellens, nosilec pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih.

Za etapno slavje sta se na koncu udarila Teuns in Ciccone. Belgijec je prišel do prve zmage na Touru, Ciccone, ki je na letošnji dirki po Italiji osvojil majico najboljšega hribolazca, pa rumeno majico.

Dylan Teuns | Avtor: Epa Epa

"Moram še zbrati misli. Neverjetno je. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Nisem pričakoval, da bom zmagal že v prvem tednu, to je res super, nisem pričakoval. Vedel sem, da imam možnost. Šel sem v beg, v zaključku sem dal vse od sebe," je v prvi izjavi na cilju dejal presrečni Teuns.

Prvi od dveh Slovencev na cilju je bil Jan Tratnik. Na 67. mestu je zaostal 14 minut in 51 sekund. Matej Mohorič, Tratnikov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi, je bil danes 113., zaostal je 20 minut in dve sekundi. Skupno je Tratnik 70., Mohorič pa 74.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice