Šport
643 ogledov

Slovencu za las ušla zmaga na Dirki po Franciji

Jan Tratnik Profimedia
Jan Tratnik (Bahrain Merida) je deveto etapo Dirke po Franciji končal na tretjem mestu. Zmagal je Daryl Impey (Mitchelton Scott), skupno vodstvo pa zadržal Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

Deveti dan letošnje Dirke po Franciji je postregel s hribovito etapo, na kateri sta se za zmago udarila Daryl Impey ter Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), ki sta bila najmočnejša izmed ubežnikov. Južnoafričan je v zaključnem sprintu premagal Belgijca, medtem ko je deset sekund za njima na tretjem mestu končal Jan Tratnik, ki je priključek z najmočnejšimi izgubil šele tik pod vrhom poslednjega klanca.

Izjemni Tratnik je bil sicer del kar 15-članskega, zelo močnega bega, ki se je izoblikoval po 15 kilometru današnje etape, in so ga poleg Slovenca, Impeya in Benoota sestavljali še Edvald Boasson Hagen, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tony Martin, Lukas Pöstlberger, Nicholas Roche, Luke Rowe, Ivan García Cortina, Jesus Herrada, Simon Clarke, Romain Sicard in Anthony Delaplace. Med vzponom na Mur d’Aurec-sur-Loire se jim pridruži še Marc Soler.

Ubežniki so delovali zelo složno ter si pred glavnino privozili veliko prednost, nato pa je 44 km pred ciljem z napadom poizkusil Avstrijec Pöstlberger, ki si je pred ostalimi ubežniki privozil 45 sekund prednosti, preden se je Tratnik odločil, da je tega dovolj ter v družbi Benoota, Naesena, Stuyvena Solerja, Impeya in Rocha s silovitim napadom med vzponom na Saint-Just ujel Avstrijca.

Med poslednjim današnjim vzponom pa sta svojo moč pokazala Roche in Benoot, ki sta bila premočna za preostale ubežnike, izmed katerih je vodilnima najdlje sledil prav Tratnik, dokler ni iz ozadja močno pospešil še Impey ter na samem vrhu vzpona izoblikoval vodilno trojico.

Tratnik je po samem vrhu vzpona počakal na Stuyvena, Solerja in Naesena ter se z njmi podal v lov za vodilnimi, kjer 8,5 kilometrov pred ciljem Roche ni mogel več slediiti silovitemu tempu Benoota.

Impey in Benoot se tako udarita za zmago, Južnoafričan pa znova dokaže, da gre za izjemnega sprinterja, saj Belgijec ni imel prave možnosti. Zmagovalcema se je še najbolj približal prav naš Tratnik, ki je z 10-sekundno zamudo dobil sprint za tretje mesto.

V ozadju pa je za nekaj razburjenja poskrbel le poslednji vzpon na Saint-Just, ko sta napadla Romain Bardet in Richie Porte, a sta bila kmalu ujeta, tako da v skupnem seštevku v ospredju ni prišlo do sprememb, saj je glavnina z več kot 15-minutnem zaostankom skupaj prevozila ciljno črto. Julian Alaphilippe tako še vedno vodi.

"Neverjetno je nositi to prekrasno majico. Če imaš to majico oblečeno, je nikakor ne želiš sleči," se je za francoske medije pošalil 27-letni kolesar.

Drugi skupno je Italijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) z zaostankom 23 sekund, tretji Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) z zaostankom 53 sekund.

Drugi Slovenc na Touru Matej Mohorič je bil tokrat v ozadju. Etapo je končal na 162. mestu. Tratnik v skupnem seštevku zaseda 63. mesto (+33:28), Mohorič pa je 91. (+57:20).

Italijan Alessandro De Marchi (CCC), ki je bil v sobotni osmi etapi v begu, pa današnje etape ne bo imel v najlepšem spominu, saj je danes grdo padel in končal dirko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice