Šport
215 ogledov

Japonci se želijo znebiti "čučavcev"

čučavec počepnik Simbolična fotografija.
Japonci so začeli kampanjo, s katero se želijo znebiti počepnikov oziroma stranišč, na katerih se čepi.

Prireditelji olimpijskih iger leta 2020 bi radi "čučavce" zamenjali z bolj priljubljenimi "zahodnjaškimi" stranišči, na katerih se med opravljanjem potrebe sedi.

Na igrah 2020 organizatorji pričakujejo desetine milijonov turistov in tujcev, visoko tehnološka dežela vzhajajočega sonca pa sicer slovi po številnih straniščih, na katerih se čepi. Poleg tega poznajo na Japonskem tudi precej bolj napredna stranišča, od tega, da imajo ogrevane deske, na katerih se sedi, do funkcije bideja, kjer uporabniku stranišče kar samo opere zadnjico po opravljeni potrebi.

Vendar pa je kar 40 odstotkov na približno 4000 lokacijah še vedno "čučavcev", razkriva japonska turistična agencija. Vlada je zato zdaj ponudila, da bo prispevala tretjino sredstev za zamenjavo počepnikov z običajnimi stranišči, ki bodo vključevali tudi funkcijo bideja.

Raziskava, ki jo je opravil proizvajalec stranišč Toto, je Japoncem pokazala, da bi kar osem od desetih turistov raje uporabilo običajno WC školjko, na kateri se sedi. Tujih obiskovalcev je sicer na Japonskem vse več, v enajstih mesecih leta 2017 je deželo vzhajajočega sonca obiskalo kar 26 milijonov turistov. Ta številka naj bi se do iger 2020 povečala na 40 milijonov letno.

Sedeča stranišča pa ne bodo ljubša zgolj tujcem, pač pa bodo po besedah turistične organizacije olajšala opravljanje potrebe tudi starejšim Japoncem, ki imajo težave pri počepanju.

Komentarjev 1
  • matermila 08:21 06.januar 2018.

    Predlagam vladi in podpornikom muslimanskih vrinjencev,da pokupijo vse čučalice na japonskem,saj ti kameltrajbarji ne znajo uporabljati normalne WC školjke(čepijo na njih in poserejo vse okoli,da o pranju njihovih zadnjic z vodo iz plastenk sploh ne govorim)

Sorodne novice