Šport
60 ogledov

Japonci zanikali obtožbe

Lamine Diack EPA
Japonski prireditelji poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu so zavrnili najnovejše obtožbe o korupciji in nelegalnem milijonskem izplačilu v postopku uspešne izbire olimpijske kandidature. Japonci trdijo, da je njihova kandidatura bila vedno "brezmadežno čista" ter da se niso posluževali nezakonitih prijemov.

Britanski časnik Guardian se je namreč dokopal do informacij, ki mečejo zelo slabo luč na kandidaturo Tokia za poletne olimpijske igre leta 2020. Po navedbah Guardiana francoske pravosodne oblasti preiskujejo izplačilo v višini 1,3 milijona evrov, na toliko sredstev so namreč naleteli, ko so proučevali poti transakcije denarja na tajni zasebni račun v Singapurju, njegov lastnik naj bi bil Papa Massata Diack. Gre za sina zdaj že nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Lamina Diacka.

Guardian je prepričan, da za to sumljivo transakcijo oziroma izplačilom stojijo predstavniki tokijske kandidature za olimpijske igre, izplačilo pa je bilo po mnenju časnika več kot očitno namenjeno ljudem, ki so pomagali pri uspehu kandidature.

Preiskava je del širše obravnave primera Lamina Diacka, nekdanjega predsednika krovne atletske zveze. Po navedbah Guardiana naj bi bila prav Diack in njegov sin Papa Massata Diack povezovalna člena s posameznimi člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki so odločali o tokijski kandidaturi. Sum je padel tudi na Rio de Janeiro, ki bo igre gostil letos. Starejši Diack naj bi svojo prvotno podporo Istanbulu za igre 2020 spremenil v podporo Tokiu, potem ko je zveza Iaaf, takrat še pod njegovim vodstvom, dobila močnega japonskega pokrovitelja.

Petnajst let na čelu zveze

Lamine Diack je zvezo Iaaf vodil 15 let. V Franciji preiskujejo njegovo domnevno sprejemanje podkupnin, za molk v primerih jemanja prepovedanih sredstev naj bi dobil milijon dolarjev. Starejši in mlajši Diack naj bi bila glavna člena v verigi podkupovanja, izsiljevanja in prikrivanja pozitivnih dopinških testov ruskih atletov.

Dvainosemdesetletnega Senegalca je na čelu Iaaf avgusta lani zamenjal Britanec Sebastian Coe, nekaj dni po izbruhu afere pa so mu v Moku tudi odvzeli naziv častnega člana olimpijske organizacije, v kateri je bil do leta 2014 15 let član izvršnega odbora.

"Najboljša možna kandidatura"

Predstavniki tokijskega organizacijskega komiteja so za francosko tiskovno agencijo AFP zanikali hude obtožbe o izplačevanju podkupnine.

"Ne razpolagamo prav z nobenimi podatki, s katerimi bi lahko potrdili te obtožbe. Prepričani smo, da smo igre dobili, zato ker je mesto Tokio predstavilo najboljšo možno kandidaturo," je za AFP dejala tiskovna predstavnica Hikariko Ono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.