Šport
144 ogledov

Ali MOK ščiti kitajske oblasti?

thomas bach Epa
Kritike na račun Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) dežujejo z vseh strani.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach se je znašel na udaru kritik zaradi pogovora, ki ga je opravil s pogrešano teniško igralko Peng Shuai.

Mok je pred tremi dnevi potrdil, da je predsednik Bach opravil polurni videopogovor s kitajsko teniško igralko, za katero so se pred nekaj tedni izgubile vse sledi, potem ko je nekdanjega visokega člana komunistične partije obtožila spolnega nasilja.

tenis lopar strune Avtentičnost sporna Šport Oglasila naj bi se izginula Kitajka, vsebina vzbuja velike skrbi

Mok Thomas Bach | Avtor: Epa Predsednik Mok-a Thomas Bach. Epa
Mok je v sporočilu za javnost zapisal, da je teniška igralka zagotovila, da se dobro počuti, na začetku pogovora se je Bachu tudi zahvalila za skrb, ki so jo izkazali v povezavi z njenim nenadnim izginotjem.

"Pojasnila je, da je na varnem doma v Pekingu in se dobro počuti, da pa želi, da spoštujemo njeno zasebnost. Ta čas želi preživeti v družinskem krogu in s prijatelji," so pojasnili pri krovni športni organizaciji. Dodali so, da bo še ostala v tenisu, ki ga ima zelo rada.

Kljub prizadevanjem Mok-a pa se prah v zvezi z izginulo teniško igralko ne bo kar tako polegel. Pri Združenju profesionalnih teniških igralk (WTA) so zapisali, da jih videopogovor ne bo odvrnil od zahteve pa natančni in transparentni preiskavi njenih obtožb o spolnem nasilju.

Oglasili so se tudi nekateri predstavniki mednarodnih institucij, ki menijo, da je Mok z generično in vsebinsko prazno izjavo za javnost zgolj ugodil organizatorjem prihajajočih olimpijskih iger.

"Praznina uradne izjave predstavlja velik problem. MOK ni razkril nobenih podrobnosti v zvezi z njenim izginotjem, s čimer je pristal na igro Pekinga in se postavil v zelo nevarno situacijo," je prepričana Carole Gomez z inštituta za mednarodne in strateške odnose.

shuai peng Zelo sumljivo Šport Pojavile so se fotografije izginule Kitajke

"To je zaskrbljujoče na povsem drugi ravni. MOK je zavzel aktivno vlogo v izginotju, prisili in propagandni mašineriji kitajske vlade," pa se je na pogovor odzvala Yaqiu Wang, kitajska poznavalka s področja varstva človekovih pravic.

Alkan Akad, raziskovalec pri Amnesty International, meni, da se MOK igra z ognjem. "Videoklic med Mok-om in Pengovo še zdaleč ni prepričjiv, saj še vedno ne vemo, ali ima res zagotovljeno svobodo izražanja in gibanja," je dejal.

Po mnenju kritikov naj bi MOK s svojim početjem zgolj ugodil kitajskim oblastem in pomagal zaščititi organizatorje prihajajočih OI, ne da bi jih pri tem kakorkoli pozval k preiskavi obtožb o spolnem nasilju ali razjasnitvi okoliščin nenadnega izginotja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.