Šport
3338 ogledov

Joshua razbil Ruiza in si povrnil naslove

Joshua Ruiz Profimedia
V Diriyahu je Britanec Američanu vrnil za presenetljiv poraz.

Britanski boksar Anthony Joshua je v dvoboju težke kategorije v Diriyahu v Savdski Arabiji dotolkel Andyja Ruiza Jr., Američana mehiških korenin, in si po soglasni sodniški odločitvi povrnil izgubljene pasove svetovnega prvaka. Po 12 rundah je v dvoboju, ki ni postregel z lepim boksom, zmagal dvakrat s po 118:110 in s 119:109.

"Najprej. Bogu hvala. Drugo, kar bi rad rekel, je, da je bilo že prvič z njim v ringu lepo, pa je bilo treba poskusiti še drugič," se je nekoliko pošalil Joshua, ki je dobil triindvajseti poklicni dvoboj ob enem porazu. Tega mu je junija prizadejal prav Ruiz Jr.

"Moram dodati, da sem se počutil kot pred izpitom. Prvič ga nisem opravil. Tokrat sem bil veliko bolje pripravljen in sem že pred dvobojem vedel, da bom izpit opravil. Imel sem pripravljeno strategijo in sem ji sledil od začetka do konca. Znam sicer knockoutirati tekmece, ampak tokrat ni šlo za to, šlo je le za zmago. Če bi boksal za za gledalce, tako kot drugi mislijo, da bi moral, bi lahko izgubil. Boksal sem zase, za zmago," je dodal Joshua.

Joshua Ruiz | Avtor: Epa Epa

"To je bil njegov večer. Nisem bil pripravljen tako kot bi moral biti. V tem času sem dobil še dodatne kilograme, preveč sem se zabaval v tem času. Pa naj to ne bo izgovor. Tako pač je. Bil je boljši in me je porazil. Sam sem vajen, da slavim s knockoutom, kar mi tokrat ni uspelo," je priznal Ruiz, ki je bil še sedem kilogramov težji kot ob prvem obračunu pred slabega pol leta.

Andy Ruiz Jr. je v začetku junija pripravil enega največjih presenečenj v zgodovini boksa, ko je v slovitem Madison Square Gardnu v New Yorku visoko favoriziranega Joshuo premagal s tehničnim knockoutm v sedmi rundi. Devetindvajsetletni Ruiz je tedaj postal svetovni prvak po verzijah WBO, IBF, WBA in IBO, sedaj je te pasove izgubil.

Olimpijski zmagovalec iz Londona 2012 Joshua je tedaj doživel prvi poraz v triindvajsetih poklicnih dvobojih; pred dvema letoma je dobil tudi obračun z nekdanjim boksarskim kraljem, Ukrajincem Vladimirjem Kličkom.

V povratnem dvoboju Joshue in Ruiza, prvem za SP v težki kategoriji v Savski Arabiji, Ruiz ni imel možnosti za ponovno zmago, saj je bil tokrat Britanec veliko bolje pripravljen in je imel tudi boljši taktični načrt.

Ruiz, katerega dobro zaliti videz ne spominja na sicer običajno boksarsko postavo, je dobil močan udarec že v uvodni rundi pred 15.000 gledalci v zato posebej zgrajeni dvorani. Joshua mu je prebil levo oko tik pred znakom za konec runde. Ruiz Jr mu je nato v drugi rundi vrnil z isto mero.

Joshua je tudi v nadaljevanju uporabljal celoten ring za izogibanje udarcev tekmeca, ki si je privoščil kar nekaj nešportnih udarcev in držanja. Britanec, ki bo po poročanju prejel na bančni rakun 85 milijonov dolarjev, je Ruiza "kaznoval" v sedmi rundi s serijo udarcev, ki jih je nasprotnik preživel na nogah. Tudi v nadaljevanju ni bilo knockouta in na koncu so sodniki zmago prisodili Britancu.

andy ruiz Šok Šport Svetovni prvak pretental Joshuo in javnost, vsi so obnemeli
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.