Šport
2382 ogledov

Zavec: "Pred nami je dvoboj negotovosti."

dejan zavec Profimedia
Z alfo in omego slovenskega boksa o enem najtežje pričakovanih boksarskih obračunov zadnjih let.

V soboto si bosta v Savdski Arabiji še drugič v nekaj mesecih nasproti stala aktualni svetovni prvak po verzijah WBA, IBF, WBO in IBO Andy Ruiz ter izzivalec Anthony Joshua.

Nekdanji svetovni prvak (22-1) se bo poskušal Ruizu (33-1) oddolžiti za junijski poraz v newyorški sloviti dvorani Madison Square Garden, kjer je debelušni Mehičan pred 15.000 gledalci šokiral svetovno boksarsko javnost in mu s tehničnim nokavtom v sedmi rundi odvzel vse šampionske pasove.

Joshua je v New Yorku deloval povsem izgubljeno, čeprav je bil on tisti, ki je nasprotnika prvi poslal na tla. Ruiz mu ni ostal dolžan in ga do sedme runde kar štirikrat spravil na kolena, nakar je sodnik dvoboj prekinil.

Joshua : Ruiz | Avtor: Profimedia Profimedia

Britanec je zdaj pod velikim pritiskom, saj bo želel dokazati, da je bilo eno največjih presenečenj v boksarski zgodovini nič več kot le presenečenje. Toda Ruiza v nobenem primeru ne gre podcenjevati, nam je v pogovoru zatrdil nekdanji slovenski boksarski šampion Dejan Zavec.

Kaj pričakujete od povratnega dvoboja med Joshuo in Ruizom?
Dvoboj ponuja veliko negotovosti. Zakaj? Na eni strani imamo izkušenega šampiona, čigar boks ga prikazuje v zelo realnem stanju, na drugi strani pa imamo lačnega, dokazovanja željnega, srčnega in temperamentnega borca, ki je vsej prej kot nenevaren.

Ste bili zelo presenečni nad razpletom prvega obračuna?
Absolutno. Ne samo jaz, mislim, da je bila zelo presenečena celotna svetovna boksarska javnost. Po dvoboju smo slišali tudi veliko različnih mnenj, bilo je ogromno izrečenih besed. Presenečenje je bilo neverjetno.

Joshua je višji in močnejši od Ruiza, vendar se njegova fizična superiornost v praski ni obnesla. Zakaj?
Ne trdim, da je to edina težava, ampak izrazita fizična masa, s katero se ponaša Joshua, ni vedno njegov najboljši prijatelj, čeprav je doslej vedno dokazal, da je temu tako. Pri fizično zahtevnejših dvobojih je to lahko velik minus, ker večja fizična masa potrebuje več kisika, kar je lahko problematično za regeneracijo med premori. Če se ne uspeš primerno regenerirati, potem iz runde v rundo postajaš bolj utrujen. Posledično je tudi borba manj kvalitetna. To je težava. 

andy ruiz anthony joshua | Avtor: Epa Epa

Ruiz na prvi pogled deluje precej nenavadno. Je nižji od Joshue, ima manjši doseg, izgleda debelušen. V čem je njegova posebnost?
Ruiz morda ni tako tehnično zahteven boksar kot Joshua, vendar je velik borec z veliko volje. Je nepopustljiv in nevaren do zadnje sekunde.

Joshua je aktiviral klavzilo v pogodbi, po kateri mu pripada povratni obračun. Ali je takšna odločitev smiselna? Ali ne bi bilo bolje pred tem pridobiti izgubljeno samozavest?
Pri tako izkušenih boksarjih, kot je Joshua, to ne bi smel biti problem. Lepa amaterska kariera, nato prehod med profesionalce. Trening je na tako visokem nivoju, da to ne bi smelo pustiti nekih posledic. Seveda ima vsak poraz določene posledice, še posebej proti istemu nasprotniku. Zagotovo bi mu to vzbudilo dvome, vendar sem prepričan, da je Joshua tako kvaliteten borec, da so mu stvari popolnoma jasne. Celoten ustroj je na tako visokem nivoju, da si ne bi privoščili neke začetniške napake. Prav nič drugače ne bi bilo, če bi Joshua prej premagal tri, pet ali deset nasprotnikov.

Tyson Fury in Deontay Wilder | Avtor: Profimedia Profimedia
Jezikavi Tyson Fury pravi, da lahko Joshua v primeru drugega poraza kar konča kariero. Kako vi gledate na to?
To je mit preteklega časa. Ne vidim potrebe, da je danes nekdo nepremagljiv. Še posebej če so stvari marketinško tako dobro izpeljane. Res je, da se ne bo mogel kar takoj spet boriti za lovorike, saj se bo moral prebijati navzgor. Če je fizično in psihološko dovolj močan, to nikakor ni konec. Ime Joshua ima v boksu določen pomen in tega tudi dva poraza ne moreta spremeniti. Marsikdo je tudi z več porazi že dokazal, da lahko kadarkoli premaga kogarkoli.

Torej se ne strinjate, da bi se moral boksar po dveh zaporednih nokavtih umakniti?
Ni potrebe, da se širi takšen strah. Morda je to nekakšna marketinška poteza, ki privabi še več ljudi, češ 'kaj pa če je to zadnji dvoboj?' S tem se vse skupaj samo še dodatno potencira. Boksarji, ki nimajo tako uspešne preteklosti, v takšnih primerih res končajo kariero, ampak jaz tukaj ne vidim razloga. Razen če bo psihološko dotolčen.

V javnosti se krepijo namigovanja, da Joshua in Ruiz nista najboljša boksarja na svetu. Po mnenju mnogih sta Deontay Wilder in Tyson Fury superiornejša, vendar ne dobita priložnosti. Kdo je po vašem najboljši težkokategornik na svetu?
Supertežka kategorija je v tem trenutku zelo raznolika. Vsak si tehniko intepretira nekoliko drugače, ampak po nekih idealističnih merilih je verjetno Joshua najbolj popoln boksar. Tako vizualno kot v samem boksu. Deontaya Wilderja lahko opišemo kot divjaka, ki stavi na surovo moč. Tyson Fury ima poseben, na trenutke celo čuden stil. Višina mu ne prizanaša pri koordinaciji, vendar se je že večkrat pokazalo, da nekega splošnega pravila ni. 'Prav' v absolutnem smislu ne obstaja. Morali se bodo še dokazati, da bomo videli, kdo je absolutni kralj. 

ruiz joshua | Avtor: Epa Epa

Boks pridobiva na priljubljenosti in postaja vse boj zanimiv za gledalce. Kaj je pripomoglo k temu?
Spomnimo se na primer Vladimirja Klička. Kljub nekaj porazom je vladal 20 ali 25 let. Gledalcem njegov boks ni bil najbolj zanimiv, toda tistim, ki na boks gledajo drugače, bolj točkovno in inteligentno, je bil to eden najbolj zanesljvih boksov. Ti fantje zdaj so boksu povrnili atraktivnost in pritegnili pozornost javnosti. Na koncu se bo pokazalo, da je idealen težkokategornik.

Si upate napovedati sobotnega zmagovalca?
Obema pripisujem enake možnosti. Z boksarskega vidika se nagibam k Joshui, z vidika srčnosti in želje po zmagi pa je Ruiz v veliki prednosti.

Dejan Zavec je v karieri odboksal 40 dvobojev in zbral 35 zmag (19 KO), štiri poraze in eno prekinitev (NC).

Komentarjev 1
  • Avatar Astelarra
    Astelarra 23:54 06.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com