Šport
89 ogledov

Kako bi Đoković skoraj postal Slovenec

Djoković Đoković Indian Wells finale ATP Masters pokal trofeja EPA
Najboljši igralec sveta bi lahko naslove na grand slamih zbiral tudi za Slovenijo.

Srbski teniški igralec Novak Đoković v zadnjih sezonah dominira. V lanskem letu je osvojil tri turnirje za grand slam, skupno jih ima v karieri na svojem računu že enajst. 

Kako dominanten je Đoković pove tudi dejstvo, da ima pred drugim na lestvici ATP in poražencem letošnjega OP Avstralije Andyjem Murrayem (turnir je seveda dobil Đoković) ogromno prednost. V lanski sezoni je denimo osvojil 16585 točk, kar je največ v zgodovini. 

V časih Đokovićevih uspehov smo se na sončni strani Alp še enkrat spomnili na scenarij, po katerem bi popularni Nole lovorike lahko zbiral za Slovenijo. Vse skupaj sega v leto 2003, ko je Đoković štel 16 let. Takrat njegov oče Srđan ni bil zadovoljen s pogoji, ki so se njegovemu sinu nudili v domovini in je iskal novo državo za udejstvovanje svojega sina.

"Mi smo Srbi in bomo Srbi, kjerkoli bomo. V naslednjih mesecih bomo skušali narediti najboljše pogoje zanj. Moramo najti pogoje, da postane pravi igralec v normalni državi. V državi, ki ceni takšnega igralca. Ni le Slovenija zainteresirana zanj. Pogovarjali smo se z Italijani in Švicarji. V prvo državo, ki bo sprejela zahteve, te bodo strašno ostre, bo Novak odšel s celotno družino," je pred slabili 13 leti za Sportsko galaksijo dejal Srđan Đoković.

Do predsednika ni prišlo

Takrat je bil predsednik Teniške zveze Slovenije Andrej Polenec. "Sicer ne vem, če se je to dogajalo v mojem času predsednikovanja, vendar jaz nisem imel nobenega stika z njimi," je pred dnevi za SiOL dejal Polenec.

"Priznam, da sem za to slišal in da so se zanimali. Po mojem mnenju je bil to samo bežen stik. Z mano kot predsednikom teniške zveze niso bili nikoli v stiku. Tudi na nižji ravni ni bilo stikov, ker verjetno bi informacija prišla tudi do mene. Takrat ni bilo nobenega, ki bi Novaku lahko financiral začetno pot ... Po mojem je bil to res samo oddaljen stik. Če bi bilo kaj bolj resnega, bi verjetno prišli do mene. Kot takratni direktor Iskratela sem namreč vedel, kako poteka postopek za pridobitev državljanstva. V našem podjetju smo večkrat priskrbeli državljanstva za naše specialiste, če so jih potrebovali," je dodal Polenec.

Tudi z dvojnim državljanstvom bi pomagal

Svoje mnenje o zadevi je izrazil tudi teniški trener Iztok Bombač. Slednji je med letoma 2000 in 2007 deloval v Sloveniji, nato pa se je preselil v ZDA.

"Ali bi igralec kot Đoković pomagal? Bi. Tudi če bi imel le dvojno državljanstvo, zlasti, ker je bil takrat že med najboljšimi stotimi na svetu. Ko je Đoković začel igrati, je denimo za seboj potegnil Janka Tipsarevića in Viktorja Troickega, ki so jih naši mladinci gladko premagovali. Verjetno velikih zahtev družina Đoković ni imela," je za SiOL dejal Bombač.

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 08:30 06.februar 2016.

    izrodekRes si IZRODEK..................

  • Avatar olor
    olor 23:30 05.februar 2016.

    tebi je potrebno odvzeti državljanstvo, postaviti na cug pa na jug Integiranci pa taki, banda ...

  • Ferluci 21:02 05.februar 2016.

    Pa kaj, če ni postal?