Šport
139 ogledov

Kenija na "dan čistega športa" ujela novega greniška

Cyrus Rutto Epa
Atletska velesila Kenija se bo morala spopasti z novim pozitivnim dopinškim testom.

Finalist svetovnega prvenstva v teku na 5000 metrov Cyrus Rutto je začasno suspendiran zaradi niza sumljivih vrednosti v biološkem potnem listu, je sporočila komisija za integriteto športnikov (AIU) pri Mednarodni atletski zvezi IAAF.

Ta čas sicer že tečejo disciplinski postopki proti olimpijskemu in trikratnemu svetovnemu prvaku na 1500 metov Asbelu Kipropu, Sarah Chepchirchir in Jamesu Wangariju. Poleg tega trenutno več kot 30 atletov iz Kenije, med njimi tudi olimpijska prvakinja v maratonu Jemima Sumgong, prestaja dopinški suspenz.

Dan čistega športa

Po svetu in v Sloveniji se danes obeležuje dan čistega športa, ki je posvečen boju proti prepovedanim poživilom in ozaveščanju o škodljivih posledicah. Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) je ob tem pripravila spletno izobraževanje, ki je od danes dalje na voljo vsem slovenskim športnikom in športnicam.

Tako pri nas kot po svetu preko različnih preventivnih in promocijskih aktivnosti seznanjajo športnike, njihovo spremljevalno osebje ter športno in splošno javnost s svetovnim programom za zaščito čistega športa.

Izobraževanje, ki ga je pripravila SLOADO, je zasnovano tako, da uporabnikom zagotavlja potrebne informacije o nevarnostih dopinga, protidopinških postopkih, pravicah in odgovornostih ter temeljnih vrednotah čistega športa. E-izobraževanje je na voljo v slovenskem jeziku na platformi Wade AdeL, do katere je dostop možen prek spletne strani Sloado.

Pobudo za dan čistega športa je v letu 2014 dalo 17 južnoameriških držav. V sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo (Wado) in na podlagi deklaracije iz Montevidea so nato razglasili 10. april za dan čistega športa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice