Šport
185 ogledov

Radikalne spremembe v atletiki

Iaaf, atletika EPA
Diamantna liga bo precej drugačna.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na zasedanju v Dohi uvedla nekaj sprememb, kar zadeva tekmovanja v diamantni ligi. Med drugim je zmanjšala število disciplin na vsakem izmed mitingov z 32 na 24. Spremembe bodo začele veljati prihodnje leto.

Prav tako se je IAAF odločila za skrajšanje trajanja mitingov z dveh ur na 90 minut. "Spremembe nikoli niso lahke, ampak so nujne," je dejal predsednik delovnega telesa, ki se je ukvarjalo s spremembami tekmovanja, Britanec Jon Ridgeon.

Najdaljša tekaška disciplina na mitingih diamantne lige bo po novem tek na 3000 metrov. Zmanjšali bodo tudi število samih mitingov s 14 na 12. Od leta 2020 bo samo en finale sezone in ne več dva kot doslej.

Letošnja diamantna liga se bo začela 3. maja v Dohi. To bo njena deseta izvedba.

Suspenz še v veljavi

Na zasedanju je bila sprejeta tudi odločitev, da bo ruska atletska zveza še naprej suspendirana. Rusija je v nemilosti IAAF od novembra 2015, ko so jo suspendirali zaradi razširjenega in s strani države podprtega dopinga. Pri IAAF pravijo, da mora Rusija zagotoviti analitične podatke in vse vzorce iz moskovskega laboratorija, ki jih bo potrebovala posebna delovna skupina IAAF za ugotavljanje statusa ruskih športnikov. Podatke sicer že obdeluje Svetovna protidopinška agencija (Wada).

Sodeč po navedbah IAAF, bo delovna skupina pozorna tudi na obtožbe nemške televizijske mreže ARD, ki je poročala, da so nekateri trenerji iz starega režima znova vpleteni v delo z ruskimi reprezentanti.

Ti sicer lahko po potrditvi IAAF, da izpolnjujejo protidopinške kriterije, tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih, a pod nevtralno zastavo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.