Šport
722 ogledov

Klara Lukan do srebra na Portugalskem

Klara Lukan Facebook
Slovenska tekačica je med mladinkami do 20 let zlato zgrešila za tri sekunde.

Klara Lukan iz Šentjerneja je na evropskem prvenstvu v krosu v Lizboni med mladinkami do 20 let osvojila srebrno medaljo in kronala izvrstno sezono. Zlato je zgrešila za vsega tri sekunde, zmagala je Italijanka Nadia Battocletti. Tretja je bila Portugalka Mariana Machado, ki je bila devet sekund za Lukanovo.

Devetnajstletna Lukanova, letošnja mladinska evropska prvakinja na 5000 metrov, je bila med favoritinjami za visoka mesta in je tudi sama pred podhodom na EP jasno in razločno napovedala medaljo.

Ves čas je bila v vodilni skupini, osma sicer po 625 m, vendar le s sekundo zaostanka, tako kot tudi po 1125 m, ko je bila peta, in 1625 m, ko je napredovala na tretje mesto. Le Battoclettijeva pa je bila tista, ki je pred njo prečkala ciljno črto.

Za Lukanovo je izvrstna sezona, v kateri je zelo napredovala. Poleg evropskega mladinskega naslova je popravila številne državne rekorde, med drugim tudi dva članska v teku na 2000 metrov in cestnem teku na 10 kilometrov. Slednjega je dosegla konec oktobra na ljubljanskem maratonu, ko je dokazala, da je odlično pripravljena tudi pred zadnjo tekmo sezone.

Leta 2002 je bilo EP v Medulinu na Hrvaškem, kjer je Helena Javornik med članicami presenetljivo zmagala in Sloveniji pritekla prvo medaljo na teh tekmovanjih. Maruša Mišmaš, s katero v skupini sedaj trenira Lukanova, je leta 2013 na EP v Beogradu osvojila bron za drugo slovensko medaljo na EP v krosih.

Klara Lukan je Slovenji pritekla tretje odličje na EP v krosih.

Osemnajstletni Mitja Rozmal, drugi slovenski predstavnik na EP, pa med mladinci ni prišel do cilja. Rozmal je po 4625 metrih, ko je bil na vmesne merjenju časa na 67. mestu z minuto zaostanka za vodilnim, nato odstopil ter ga ni bilo med 99 tekmovalci, ki so prečkali ciljno črto.

Norvežan Jakob Ingebrigtsen je boj za naslov začel s četrtim mestom po 1625 m ter tretjim po 3125 m, a je bil s sekundo ali dvema zaostanka tik za vodilnimi, nato pa je po 4625 m prevzel vodstvo in zmagal z 38 sekundami prednosti pred Aslanhanom Ayetullahom iz Turčije, še tri sekunde več je na tretjem mestu zaostal Efrem Gidey iz Irske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice