Šport
340 ogledov

Ratejeva do najboljše slovenske uvrstitve na tokratnem SP

Martina Ratej Epa
Slovenska atletinja je precej zaostala za dosežkom iz kvalifikacij.

Martina Ratej je v finalu petega dne 17. svetovnega prvenstva v atletiki v Dohi v metu kopja z 58,98 m končala nastop na 10. mestu. Maja Mihalinec je bila v polfinalu na 200 m z drugim izidom kariere 22,81 sekunde na 12. mestu in je končala nastope na prvenstvu.

V metu kopja je s svojim zadnjim metom na tekmi je presenetljivo zmagala Avstralka Kelsey Lee Barber (66,56 m). Drugo in tretje mesto sta osvojili pred tem vodilni Kitajki Shiying Liu (65,88 m) in Huihui Lyu (65,49 m).

"Deseto mesto je glede na mojo sezono zadovoljivo. V finalu sem bila, a sem pričakovala kakšen meter več od včerajšnjih kvalifikacij. Lahko bi bilo bolje. V tej sezoni nisem imela konstantnosti, da bi lahko na veliki tekmi tudi v finali dosegla boljši izid," je povedala Ratejeva.

V prvi seriji ni presegla 60 m in je bila z 58,98 m na šestem mestu. Vodila je Lyujeva (64,93 m), srebrna na SP 2015 v Pekingu in bronasta na SP 2017 v Londonu. Ratejeva je drugič zalet ponovila, a ji met ni uspel (57,22 m).

Tako je nazadovala na 10. mesto, Lyujeva je bila s 65,06 m še vedno prva, a je le za centimeter zaostajala evropska prvakinja Nemka Christin Hussong (65,05 m). V tretji seriji je imela Ratejeva slab zaključek zaleta in je s 57,32 m končala tekmovanje. Ni prišla med prvo osmerico, ki je imela še dodatne tri poskuse. Tik za njo je bila deveta Čehinja Barbora Špotakova, svetovna rekorderka in branilka naslova.

"Maksimalno sem se potrudila. V prvi seriji sem dosegla najboljši izid. Nato sem hotela še več tvegati, a se ni izšlo. V drugi seriji nisem prišla na korak in sem ponovila zalet. Iz meta v met sem šla hitreje v zaletu, 64 ali 65 sem hotela vreči, a tehnično tega nisem bila sposobna izvesti," je dodala Ratejeva.

Sedemintridesetletna Ločanka je 27. julija na državnem prvenstvu v Celju zmagala s 63,79 m, kar je njen najboljši dosežek sezone. Dan pred finalom je v kvalifikacijah v prvi skupini zasedla drugo mesto z 62,87 m in se že tedaj praktično uvrstila v finale, saj sta jo v drugi premagali le dve tekmovalki in je skupno dosegla četrti izid.

"Bili so isti pogoji kot v kvalifikacijah. Tedaj sem šla na vso moč, tudi tokrat, a mi ni uspelo. Tudi spomini iz Dohe, ki je moje ljubo prizorišče, so mi pomagali v kvalifikacijah, a ne v finalu. Sedaj potrebujem premor, da sezono in ta nastop odmislim ter se s trenerjem Lovrom Umkom pogovorim, kako naprej," je bila razočarana Ratejeva.

Na prejšnjih velikih tekmah je bila že leta vsaj v širšem krogu favoritinj za visoke uvrstitve, tudi lani, ko je evropsko prvenstvo v Berlinu končala na četrtem mestu in vnovič ostala brez odličja. To je tudi njena najboljša uvrstitev na velikih tekmah. Sedma je bila na OI v Londonu 2012 in na SP v Daeguju 2011, na SP pa je bila še 9. v Londonu 2017 in 11. v Berlinu 2009. V Dohi je nastopila že štirikrat na diamantni ligi, enkrat je zmagala, v katarski prestolnici pa je dosegla tudi slovenski rekord; 67,16 m je vrgla že 14. maja leta 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice