Šport
4543 ogledov

Ko Slovenci utišajo 15.000 ljudi

Poljska - Slovenija
1/9
EPA
Slovenski odbojkarji so z izjemno predstavo izločili gostiteljico evropskega prvenstva.

Slovenski odbojkarji, aktualni evropski podprvaki, so v dodatnem obračunu za uvrstitev v četrtfinale presenetljivo prepričljivo premagali Poljsko s 3:0 v nizih in se prebili med osmerico najboljših. Za polfinale se bodo udarili z Rusijo, ki je bila na tem tekmovanju v skupini že boljša od čete Slobodana Kovača. Rusi so v predtekmovalni skupini s 3:0 premagali Slovenijo, a so imeli Slovenci v prvem in drugem nizu že zaključni žogi, ki pa ju niso izkoristili.

Kdo bo zmagovalec na tekmi s Poljaki, ni bilo vprašanje niti v enem trenutku. Pri Slovencih je tokrat delovalo vse, gostitelji niti v enem trenutku niso bili nevarni, vodili so le na začetku prvega niza.

"Odigrali smo sijajno. Vedeli smo, da se nam ne moreta ponoviti tekmi z Bolgarijo in Rusijo. Presrečen sem. Zdaj moramo ohladiti glave in premagati še Ruse," je takoj po tekmi za Kanal A dejal podajalec slovenske reprezentance Dejan Vinčić.

Slobodan Kovač | Avtor: EPA EPA

Boljši v končnicah nizov

Slovenska reprezentanca ni podlegla kritikom, ki so ji po dveh predtekmovalnih porazih pripisovali izpad v četrtfinalu. Že sam pogled na dvorano, ki ni bila polna, kot so organizatorji napovedovali, je napovedoval, da se domačim ne obeta nič dobrega. Poljaki v predtekmovalni skupini A niso prikazovali dobre igre, a so si po porazu s Srbijo v uvodu prvenstva priigrali dve zmagi, a pri tem niso blesteli, da trenutno niso v evropskem vrhu pa jim je pokazala tudi vrsta Slobodana Kovača. Slovenija jih je nadigrala v vseh elementih, to je pokazala tudi statistika. Eno najboljših predstav v reprezentanci je pokazal Alen Pajenk, ki je bil najzaslužnejši, da je Slovenija dominirala v bloku, poleg tega pa je tudi odlično serviral in je bil zagotovo najbolj zaslužen za zmago, ki bo odmevala v odbojkarskem svetu.

Tine Urnaut EP Šport Klavrna podoba Slovenije

Slovenski selektor je srečanje začel s pričakovano postavo, z Vinčićem, Mitjo Gasparinijem, Pajenkom, Janom Kozamernikom, Alenom Šketom, Tinetom Urnautom in liberom Janijem Kovačičem. Ta je takoj pokazala, da se ni ustrašila glasnih domačih navijačev, ves čas se je enakovredno upirala, do svojih petih minut pa je prišla v končnici prvega niza. Po vodstvu domačih z 20:19 je reči z blokom spreobrnil Pajenk, Vinčić je dosegel as za 23:21, slovenski trojni blok je poskrbel za prvo zaključno žogo, ki jo je po protinapadu izkoristil Gasparini.

Urnaut z napadom in asom ter Šket z blokom sta na začetku drugega niza zagotovila tri točke Sloveniji in vodstvo s 3:1, a Slovenci nato niso izkoristili priložnosti v napadih ter tekmecem omogočili pot do izenačenja, nato še do vodstva s 6:5. Sledil je še poljski as, toda nato je razpoloženi Vinčić prelisičil poljsko obrambo in za kratek čas prekinil nalet gostiteljev. Slovenski selektor Kovač je namesto Gasparinija v igro poslal Tončka Šterna, Šket je bil še enkrat uspešen v napadu, napaka Poljakov pa je botrovala izenačenju na osmi točki. Slovenci so nato znova povedli, a so jih gostitelji še enkrat ujeli, vendar jim je za popolen preobrat zmanjkalo moči. Gostje so namreč znova prevladovali v zaključku niza.

Poljska - Slovenija | Avtor: EPA EPA

Pajenk in Štern sta v tretjem nizu z napadi držala stik z domačini (10:10), po dobrem servisu Pajenka in napadu Kozamernika pa je Slovenija spet povedla z 12:11. Pajenk je prispeval še as za 13:11, Štern pa je po še dveh dobrih servisih Pajenka dodal dva bloka za 15:11. V protinapadu je bil uspešen še Urnaut in ob drugi tehnični prekinitvi je Slovenija vodila s 16:11. Prekinitev je bolj koristila Poljakom, ki so nanizali dve zaporedni točki, po še eni dobri podaji Vinčića pa je znova zaključil Šket. Sledila sta as Šterna in blok Kozamernika (19:13).

Slovenija Rusija EP v odbojki EP v odbojki Šport Po treh izenačenih nizih brez prvega mesta

Po napadu in asu Šketa je prednost Slovenijev še narasla (21:14), po uspešnem zaključku Urnauta in napaki Poljakov pa je semafor pokazal že 23:15. Po še eni napaki gostiteljev so Slovenci prišli do prve zaključne žoge (24:16). Kovač je igralce poklical na klop, a so njegovi fantje tekmecem prepustili še dve točki (24:19). Usodo Poljakov je z napadom za 25:19 zapečatil Pajenk.

Evropsko prvenstvo, tekme za četrtfinale:

Poljska : Slovenija  0:3 (-21, -21, -19):
Bolgarija : Finska   3:1 (-23, 21, 11, 12)
Italija : Turčija    3:0 (16, 17, 29)
Francija : Češka     1:3 (-21, 21, -21, -20)

Četrtfinal::
Rusija - Slovenija
Srbija - Bolgarija
Nemčija - Češka
Belgija - Italija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.