Šport
225 ogledov

Klavrna podoba Slovenije

Alen Šket EPA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v skupini C evropskega prvenstva na Poljskem zabeležila drugi poraz.

Po Rusiji je slovensko reprezentanco v Krakovu premagala še Bolgarija, ki je zmagala s 3:0 (22, 26, 17). Izbranci Slobodana Kovača so na tekmi, ki je po eni strani bila pomembna, po drugi strani pa ne, povsem odpovedali. Prikazali so eno slabših predstav v zadnjem času. Kljub predstavi, ki kljub temu, da se je v ekipo vrnil korektor Mitja Gasparini, ni bila niti malo podobna obračunoma proti Španiji in Rusiji, so bili še v drugem nizu povsem blizu tekmecem, a ko so tega v končnici izgubili, je igra še dodatno padla. Bolgari tako niso imeli težkega dela, da so dobili še tretji niz in si s tem zagotovili drugo mesto v skupini.

Kovač je poskušal vse, da bi spremenil potek igre, v toku tekme je zamenjal skoraj vse igralce, a pomagalo ni nič. Odpovedali so blokerji (Slovenija je dosegla le tri blok točke, Bolgarija 12, Jan Kozamernik ni dosegel niti točke), igra v napadu je bila slaba, veliko je bilo tudi napak. Bolgarom niti ni bilo potrebno pokazati idealne predstave, do zmage so jim veliko pomagali tekmeci.

Obe ekipi sta v začetku kazali veliko željo po uspehu. Tako je bilo v igri veliko tveganja na obeh straneh, zaradi tega tudi veliko napak, svoje igre niso mogli razviti ne eni ne drugi. Slovenci so imeli rahlo pobudo, vodili so s točko ali dvema prednosti. Vse do izida 13:11, ko so imeli celo priložnost, da razliko povečajo na tri točke, toda Gasparini je storil napako in pri udarcu žogo poslal daleč v avt. Po izidu 14:12 so Bolgari po servisih Nikolaja Nikolova dosegli šest zaporednih točk, izkazalo se je, da so bili to odločilni trenutki niza. Bolgari so nato držali prednost, povedli s 24:19, tri zaključne žoge so Slovenci, ki so bili imeli v prvem delu le 22-odstotno uspešen napad, ubranili, četrte pa ne.

Bolgari v prvem nizu niso bili toliko boljši, da bi Slovenci izgubili upanje. Tako so tudi drugi niz začeli z veliko želje, ko so povedli s 6:3 in 9:6, so navijači dobili upanje, da se bo niz končal drugače kot prvi. A se ni. Težave pri sprejemu in trden blok Bolgarov so poskrbeli, da je hitro prišlo do izenačenja (11:11). Vse do končnice sta se nato ekipi izmenjavali v vodstvu. Pri izidu 23:23 so imeli Slovenci lepo priložnost, da si prvi priigrajo zaključno žogo, po odličnem servisu Alena Šketa se je priložnost za točko ponudila Tončku Šternu, ki je zamenjal Gasparinija, a je dobil blok in zaključno žogo so imeli Bolgari. Toda Slovenci so jo ubranili, nato še eno, imeli tudi sami priložnost za izenačenje v nizih, toda niso bili uspešni, kar je v nadaljevanju z blokom kaznoval Cvetan Sokolov.

Kot se je pozneje izkazalo, je bil to konec slovenskega odpora. Čeprav je v tretjem nizu zaigrala praktično druga prestava, z Gregorjem Ropretom (v igro je že vstopil v prvih dveh nizih), Danijelom Konciljo, Tončkom in Žigo Šternom, ji ravni igre ni uspelo dvigniti. Bolgari so z asom Viktorja Josifova povedli z 10:4, pri izidu 12:21 pa je že bilo jasno, da bodo Slovenci predtekmovalno skupino zapustili le z zmago proti Španiji.

Tretje mesto je sicer enak položaj, kot so si ga priigrali na evropskem prvenstvu pred dvema letoma, ko so na koncu osvojili srebrno kolajno.

Izjave po tekmi:

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"Nismo igrali trezno, igrali smo z glavo skozi zid. Kljub ne najboljši igri smo imeli svoje priložnosti. Že v prvem nizu tri, štiri, ki jih nismo izkoristili, namesto da se dvignemo, smo padli, tekmecem pa s tem ponudili, da se razigrajo. Premalo je bilo agresivnosti, slabi smo bili v protinapadih, delali osnovne napake. Bolgarom smo podarjali točke, kot bi bili Božiček. Potrebujemo več zbranosti, več treznosti, če jih v naslednjih tekmah ne bomo pokazali, nimamo česa iskati."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije:
"V prvih dveh nizih smo imeli svoje priložnosti. Vodili smo v obeh nizih, imeli smo zaključno žogo. A ponovila se je situacija s tekme proti Rusiji. Nismo zaključili napadov, ko je bilo treba. V tretjem nizu pa smo res igrali slabo. Na splošno smo igrali slabše v bloku in nekako tudi nismo bili organizirani kot na prejšnji tekmi. Nimamo kaj, jutri je prost dan, priložnost, da se spočijemo, potem pa, kdorkoli že bo nasprotnik, se bomo spravili nanj."

Jani Kovačič, libero Slovenije:
"To ni bila prava Slovenija. Že v samo tekmo smo stopili živčno, nato se je živčnost le še stopnjevala. Očitno smo si dali na sebe prevelik pritisk. Proti eni najboljših reprezentanc na svetu ne moremo biti favoriti. Upam, da bo v nadaljevanju prvenstva vse vendarle boljše. Imamo rezerve, predvsem v glavi."

Alen Šket, sprejemalec Slovenije:
"Nismo pokazali pravega obraza, upamo, da je bil to le slab dan. Na poraz je treba pozabiti in se dobro pripraviti na naslednjega tekmeca. Upanja nismo izgubili, upamo, da se bo ponovila zgodba s prejšnjega prvenstva, ko smo iz skupine prav tako prišli z dvema porazoma, nato pa se dvignili in prišli do kolajne."

Slobodan Kovač, selektor Slovenije:
"Še naprej delamo neumne napake in se iz njih ničesar ne naučimo. Proti Rusom nismo izkoristili napada za zmago, v drugem nizu te tekme pa smo spet imeli priložnost na slab sprejem tekmecev. Zato je zelo težko karkoli povedati. Pogovarjamo se o nekaterih stvareh, jih pojasnjujemo, a še vedno nekaj zmanjka. Od prvega trenutka govorimo o tem, da je eno postati presenečenje tekmovanja, povsem drugo pa priti na prvenstvo kot eden od favoritov. Na trenutke imam občutek, kot da se ne znamo boriti. Vsakokrat pridemo do vodstva dveh, treh točk, nato pa naredimo napake, ki jih ne znam pojasniti. Zakaj, kako, to bomo videli, se o tem pogovorili. Ampak še vedno je prva stvar, ki nam manjka, borba. To nam manjka in zato je rezultat tak. Seveda imamo še naprej možnosti, da prikažemo dobro odbojko. Ampak morali bomo vsi skupaj dati več od sebe in stvari narediti bolje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.