Šport
49 ogledov

Kolajna je dosegljiva, a potrebujemo kanček sreče

slovenska odbojkarska reprezentanca OZS/Facebook
Slovenska odbojkarska reprezentanca je končala priprave za EP in odpotovala proti Krakovu, kjer jo v četrtek čaka začetek branjenja srebrne kolajne s prvenstva v Bolgariji. Njeni prvi tekmeci v skupini C bodo Španci, nato pa se bo v predtekmovanju merila še z Rusijo in Bolgarijo.

Po več kot dveh mesecih napornih priprav, potovanj, tekem, po katerih so izbranci Slobodana Kovača že izpolnili dva cilja, uvrstili so se na svetovno prvenstvo in zmagali v drugem razredu svetovne lige, ter po dobro znanih neugodnih novicah izven igrišč je prišel čas še za tretji višek reprezentančne sezone.

To bo evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila srebrno kolajno s Sofije, posledično se bo prvič spopadla s pritiskom zahtevne javnosti, ki si želi ponovitve uspeha. Doslej so Slovenci na prvenstva odhajali z željo po kakšni zmagi, po morebitni uvrstitvi v četrtfinale, tokrat morajo glede na okoliščine cilje postaviti mnogo višje. Zavedajo pa se, da bo kolajno mnogo težje osvojiti, saj je vedno lažje napadati, kot nekaj braniti.

slovenija odbojka ep v bolgariji Finale EP Šport Razočarani, a upravičeno ponosni

"Z malo sreče lahko pridemo do kolajne"

"Pred dvema letoma je Slovenija s srebrom presenetila ves odbojkarski svet, tokrat kolajna ne bi bila presenečenje. Če se kockice sestavijo, je mogoče vse. Slovenija je ena od reprezentanc, ki z malo sreče lahko pride do kolajne. A o njej zdaj zagotovo ne smemo razmišljati, moramo iti s tekme v tekmo, moramo biti osredotočeni najprej na prvega, nato pa na vsakega naslednjega tekmeca. Moramo biti samozavestni, kakovost zagotovo imamo. Jasno pa je, da nam ne bo lahko. Igrali bomo v zahtevni skupini, Španci bodo zelo nevarni, še posebno, ker z njimi igramo prvo tekmo, Rusom pomladitev reprezentance ni uspela, zato so vrnili vse najboljše igralce, tudi Bolgarija je na vsakem tekmovanju kandidat za najvišja mesta. Za nameček se v nadaljevanju križamo še s skupino, v kateri so aktualni svetovni prvaki Poljaki in zmagovalci svetovne lige Srbi. Toda če smo pravi, se lahko enakovredno kosamo z vsemi in jih tudi premagamo. Smo optimisti, zaradi zahtevne skupine smo tudi igrali močne pripravljalne tekme," je pred odhodom na Poljsko dejal Kovač, ki se je v pripravljalnem obdobju srečeval s kar nekaj težavami.

odbojka slovenija ep srebro | Avtor: EPA EPA
Da ne bo mogel računati na poškodovanega Klemna Čebulja, je hitro prebolel, dolgo časa so ga mučile drugačne zadeve. "Alen Šket lahko Čebulja nadomesti, tu ne bo problema. Bolj sem se bal, potem ko se gledal fante, kako so sprejeli odločitev, da jih ne bo v svetovni ligi. Govorili so si, kaj bomo mi, mi smo mali, nas nihče ne upošteva, nihče ne spoštuje. Bilo so na tleh, emotivno izpraznjeni, brez samozavesti, tako je bila glavna naloga, da jih psihološko dvignem. Bilo je veliko sporov, veliko vpitja, ni mi bilo lahko. Posledično smo slabo igrali na gostovanjih na Poljskem in Italiji, v Srbiji pa so se zadeve do neke mere izboljšale. Ni še tisto, kar si želim, trener nikoli ne sme biti povsem zadovoljen, a tako igra kot njihovi obrazi so me vendarle spravili v boljšo voljo. Verjamem, da jim bodo same tekme na evropskem prvenstvu dodale pravo energijo, ki sem jo v pripravah pogrešal," je težave opisal Kovač, ki ima vse informacije v tekmecih v predtekmovalni skupini, nove pa dobiva praktično vsak dan.

Slovenija, odbojka Premajhni Šport Dokončali športno svinjarijo, Slovenija brez elite

Z mislimi izključno pri Špancih

S tekmeci in njihovimi značilnostmi svojih varovancev natančneje še ni seznanil, o taktičnih pripravah se bodo začeli ukvarjati na prizorišču. "Spet se bom ponavljal, zaenkrat so v naših mislih le Španci. Če bi razmišljali o čem drugem, ne bi bilo produktivno in bi se lahko hitro opekli. Zato je v naših mislih Španija, zelo nevaren tekmec. Sicer Španci niso favoriti, a nimajo ničesar izgubiti, zagotovo bodo šli na polno, da imajo določeno kakovost pa so pokazali, ko so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in v svetovni ligi dvakrat zanesljivo ugnali Nemčijo," je svojo že večkrat slišano mnenje predstavil kapetan Tine Urnaut, ki obljublja, da bodo fantje pozabili na vse negativne reči, ki so se dogajale okoli njih, in poskušali pokazati svoj maksimum.

"Mi smo dva velika cilja letos že izpolnili, a ne sme se gledati v preteklost, ampak v sedanjost. Na treningih vlagamo veliko truda, da bomo na Poljskem pravi. Nasploh je veliko odrekanj, sezona je dolga, a ne glede na dejstvo, da nam dostikrat ni lahko, poskušamo iztisniti vse, kar se da. Tako bo tudi na tekmah, kjer si v prvi vrsti želimo pokazati našo prepoznavno igro. Če jo bomo, tudi rezultati ne bodo izostali," meni Korošec.

Slovenska reprezentanca za EP:

- podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret;
- prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman;
- sprejemalci: Tine Urnaut, Alen Šket, Žiga Štern, Jan Klobučar;
- blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar;
- korektorja: Mitja Gasparini, Tonček Štern.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.