Šport
1628 ogledov

Ko te sredi nedovoljenega (rasističnega) dejanja zaloti župan Kličko!

Vitalij Kličko Kijev grafiti PrtSc
V ukrajinski prestolnici se je pred nekaj dnevi zgodila zanimiva interakcija med uličnima umetnikoma in tamkajšnjim županom.

Ljubitelji boksa dobro poznate brata Kličko. Tako Vladimir kot Vitalij sta osvojila naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji in sta v Ukrajini zelo priljubljena.

Vitalij je po boksarski začel uspešno politično kariero in je danes župan Kijeva. Pogosto hodi po ulicah prestolnice in na družbenih omrežjih predstavlja obnovljene ceste, fasade in druge projekte, ki jih je izpeljala mestna oblast.

Tako je bilo tudi pretekli konec tedna, ko je župan Kličko hodil po centru Kijeva. Naletel je na ulična umetnika, ki sta na eno od obnovljenih fasad napisala sporen grafit: White Lives Matter (Bela življenja so pomembna, op. a.). Gre seveda za parafrazo slogana Black Lives Matter, pod katerim v ZDA in drugje po svetu potekajo protesti proti kršenju pravic temnopoltih državljanov.

Mike Tyson spada med najboljše boksarje v zgodovini. (Foto: EPA) Vrnitev Iron Mika Šport Tyson septembra znova v ringu, a proti nepričakovanemu nasprotniku

Kličku napis ni bil niti najmanj všeč. Tako zaradi vsebine, kot zaradi dejstva, da sta fanta po svoje "okrasila" del mesta, ki je bil pred kratkim obnovljen. 

Župan je dogodek obrazložil na družbenih omrežjih in priložil posnetek, na katerem je vidno srečanje omenjene trojice.

"Prijatelji! Ponoči sem se sprehajal po centru Kijeva. Gledal sem, kako lepo je bila obnovljena ulica Ivana Franka, se podal na greben Yaroslaviv in v Zolotovoritsk, ki je bil tudi pred kratkim obnovljen. Ogledoval sem si bližnje ulice, ki jih bomo kmalu prenovili. Na ulici Striletsky sem naletel na dva fanta, ki sta pisala grafite. Medtem, ko je eden od njiju poslušal izobraževalni nagovor in sem vmes poklical policijo, je drugi od obeh 'umetnikov' izgubil živce pobegnil. Oba sem posnel, tako da bomo begunca našli," je na družbenih omrežjih zapisal župan Kličko.

"Ljubimo in ščitimo naše mesto! Naredimo ga še lepšega," je sklenil 49-letni nekdanji svetovni boksarski prvak.

Vitalij Kličko je gotovo eden tistih redkih županov, ki bi nepridipravom nagnal strah v kosti tudi brez policijskega spremstva. Vzdevek "Železna pest" si namreč ni prislužil kar tako ...

Komentarjev 2
  • suineg78 13:14 30.julij 2020.

    "Novinar" piše rasističnega v naslovu. V tekstu niti besede o rasizmu. Če ni Black LM rasističen napis, potem tudi white LM ne more biti. Kar se mene tiče pa ALL LM. :)

Sorodne novice