Šport
10145 ogledov

Kolesarski svet ima "novega Rogliča"

Marti Vigo del Arco Instagram
Nekdanji tekač na smučeh in udeleženec Olimpijskih iger se je pridružil eni najbolj znamenitih italijanskih kolesarskih ekip.

Najnovejša okrepitev italijanske kolesarske ekipe Androni Giocattoli-Sidermec je postal nekdanji olimpijski tekač na smučeh, katerega rezultati na testiranjih naj bi bili primerljivi celo s tistimi nekdanjega zvezdnika te ekipe, ki pa zdaj blesti v dresu moštva Ineos Grenadiers, zmagovalca Dirke po Franciji, Egana Bernala.

Italijansko ekipo s Pro licenco bo tako za sezono 2021 okrepil 22-letni Martí Vigo del Arco, ki se je šele letos začel ukvarjati s kolesarstvom, potem ko je še leta 2018 zastopal Španijo na Olimpijskih igrah v Južni Koreji.

Viga je v kolesarstvo prepričala njegova partnerica Lydia Iglesias, ki se je prva v paru odločila, da smuči postavi v kot in sede na kolo. Iglesiasova je tako letošnjo sezono že nastopala med profesionalkami za ekipo Cronos Casa Dorada. Med drugim se je udeležila tudi dirke La Vuelta Challenge.

Vigo pa si je medtem ustvaril ime na španskih lokalnih dirkah, kjer je dobil Prvenstvo regije Aragon, dirko Memorial Valenciaga pa je končal na odličnem 13. mestu. Na testiranje fizičnih sposobnosti ga je celo povabil vodja ekipe Movistar Patxi Vila, kjer naj bi dosegel izjemne rezultate.

Marti Vigo del Arco | Avtor: Instagram Instagram

Mladega Španca naj bi nato opazila italijanska iskalca talentov ter športna agenta Paolo Alberati in Maurizio Fondriest (nekdanji kolesarski svetovni prvak op. p.), ki sta tako po Bernalu in Ivanu Sosi (prav tako danes član ekipe Ineos Greanadiers op. p.) glavnemu menedžerju ekipe Androni Giocattoli-Sidermec Gianniu Saviu predstavila še svoje tretje veliko kolesarsko odkritje.

Kontroverzni Savio pa ni izgubljal časa ter je zvesto sledil svoji filozofiji, da podpiše z mladimi talenti dolgoročne pogodbe, v katerih pa so zelo visoke prestopne klavzule, če bi si katera izmed slovitih WorldTour ekip zaželela kakšnega izmed njegovih kolesarskih draguljev. Viga so tako ob podpisu pogodbe opisali kot kolesarja, katerega zgodba in sposobnosti spominjajo na Bernala.

A če pogledamo malce širše, izven ekipe Androni, sama zgodba dosti bolj spominja na slovenskega kolesarskega junaka Primoža Rogliča. Športnik, ki nastopa v zimskih športih, a nato v za kolesarja zrelih letih presedla v kolesarstvo (naj bo to zaradi poškodbe, ali zaradi želje partnerice) ter na vseh testiranjih dosega neverjetne rezultate... zveni znano?

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Če pa bo nadarjeni ter še neizbrušeni Španec dejansko lahko kdaj dosegel nivo Rogliča ter postal najboljši na svetu, pa zaenkrat ostaja uganka. A nekaj je jasno. Ne bi bilo prvič, da bi Gianni Savio odkril nov neverjeten kolesarski talent.

Komentarjev 1
  • miha.z 09:23 29.november 2020.

    Tek na smuček je precej bližje kolesarstvu kot pa smučarski skoki ;)

Sorodne novice