Šport > Kolesarstvo
1661 ogledov

Direktor Gira izziva Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
"Tri ali štiri zmage na Touru nimajo vpliva na kariero kolesarja."

Direktor Dirke po Italiji Mauro Vegni je izzval slovesnkega šampiona Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates). Po mnenju Italijana je za kolesarja pravzaprav vseeno ali osvoji Tour trikrat ali štirikrat, prepričan je, da pravi izziv leži v tem, da nekdo poizkusi v istem letu osvojiti tako pentljo po Italiji kot Franciji.

Pogačar je v preteklosti izjavil, da si nekpč želi zmagati tudi na Giru, a bo po predvidevanjih v prihajajočem letu še tretjič poizkusil zmagati Tour de France, nato pa morda prvič tudi osvojiti 'Rogličevo'  Vuelto. Zadnji kolesar, ki je resno poizkusil dobiti dirki po Italiji in Franciji v istem letu je bil sicer Chris Froome (takrat Ineos Grenadiers).

Ta je leta 2018 zmagal na Giru, nato pa je na Touru zasedel tretje mesto ob zmagi moštvenega kolega Gerainta Thomasa. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil takrat četrti, za Froomom je zaostal 58 sekund. Na drugo stopničko se je takrat povzpel Tom Dumoulin. Zadnji, ki mu je sicer uspel ta podvig, dirki loči le mesec dni, je bil legendarni Marco Pantani. To mu je uspelo leta 1998.

"Mislim, da zmagati trikrat ali štirikrat na Tour de Francu nima vpliva na kolesarjevo kariero. Ko jo dobiš prvič, si že dokazal, da si izjemen kolesar in ne ostane ti več veliko maneverskega prostora za dokazovanje," je za La Gazzetto dello Sport dejal Vegni.

"V tem času so kolesarji sposobni zmagovati na največjih dirkah že pred 23. letom. Škoda je, da nihče očitno nima želje, da bi osvojil dvojček Giro-Tour. Če se ne motim, je to kot zadnjemu uspelo Pantaniju. Morda je že čas, da nekdo doda svoje ime v ta krog slavnih," je še izjavil direktor Gira.

Primož Roglič in Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

V minuli sezoni je rožnato majico sicer osvojil Egan Bernalki pa bo po napovedih v letu 2022 znova poizkusil slaviti na Touru, kjer se pričakuje njegov boj s Pogačarjem in Rogličem. Glavni favorit za Giro, ki v primerjavi s francosko pentljo vsebuje manj vožnje na čas in več gorskih etap, naj bi bil tokrat zmagovalec iz leta 2019 Richard Carapaz. Ekipo UAE Team Emirates naj bi ob odsotnosti Pogačarja na Dirki po Italiji kot kapetan vodil João Almeida. 

La Gazzetta dello Sport predvideva, da bodo na startu v Budimpešti še Simon Yates (Team BikeExchange), David Gaudu (Groupama-FDJ), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) ter Vincenzo Nibali in Miguel Angel Lopez (Astana).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice