Šport > Kolesarstvo
1962 ogledov

Ena največjih teniških zvezdnic dobila štiriletno prepoved igranja!

simona halep Epa
Simona Halep zaradi dopinga suspendirana za štiri leta.

Neodvisno sodišče je nekdanjo številko ena ženskega tenisa, Romunko Simono Halep, kaznovalo s štiriletno prepovedjo igranja zaradi kršenja protidopinških pravil, je potrdila komisija za integriteto pri Mednarodni teniški zvezi. Igralka je že napovedala pritožbo.

Simona Halep je kar dvakrat kršila dopinški pravilnik. Zmagovalka dveh turnirjev za grand slam je bila začasno že suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa na lanskem odprtem prvenstvu ZDA. V oddanem vzorcu so v laboratoriju našli prepovedano snov roksadustat, ki vzpodbuja hemoglobin in nastajanje rdečih krvnih telesc, v splošnem pa je namenjen zdravljenju obolenj ledvic.

Drugi prekršek pa je vezan na nepravilnosti v biološkem potnem listu. Že konec junija je primer obravnavalo tudi sodišče in zaslišalo znanstveno razlago strokovnjakov z obeh strani. V ponedeljek pa je sodišče odločilo, da je 31-letna športnica kršila protidopinške pravilnike.

Igralka je za oba očitka trdila, da je nedolžna, pozitiven test pa razlaga s kontaminacijo preko drugih snovi. Sodišče na drugi strani pa je bilo mnenja, da kontaminacija ne bi povzročila odkrite količine roksadustata v vzorcu.

Simona Halep | Avtor: Profimedia Profimedia

"Moj boj se bo nadaljeval," pa je na Instagramu v zvezi z odločitvijo sodišča zapisala 31-letna igralka. Tam je v nadaljevanju še enkrat zatrdila, da ni storila ničesar narobe in dodala, da je šokirana in razočarana. Zdaj jo bržkone čaka borba na Mednarodnem športnem razsodišču.

Igralka je leta 2018 dobila odprto prvenstvo Francije, leto kasneje pa Wimbledon. Pred osvojenima Grand Slamoma je dvakrat izgubila v samem finalu OP Francije in enkrat v finalu OP Avstralije. V tem obdobju je veljala za najboljšo igralko na svetu.

Med leti 2017 in 2019 je bila na vrhu lestvice WTA skupaj kar 64 tednov, kar jo postavlja na 11. mesto v zgodovini tenisa. V karieri je slavila na 24 turnirjih in samo z nagradami zaslužila več kot 40 milijonov dolarjev, s čimer je tretja najuspešnejša teniška igralka vseh časov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.