Šport
1108 ogledov

Najboljša teniška igralka zadnjih let pozitivna na dopinškem testu

Simona Halep Profimedia
Halepova je bila na odprtem prvenstvu ZDA pozitivna na dopinškem testu.

Nekdanja številka ena ženskega tenisa Simona Halep je bila pozitivna na dopinškem testu med letošnjim odprtim prvenstvom ZDA avgusta v New Yorku. Enaintridesetletna Romunka je začasno že suspendirana.

Analize odvzetega vzorca so pri igralki potrdile prisotnost prepovedane snovi FG-4592 (roksadustat), ki vzpodbuja nastajanje hemoglobina in eritrocitov in je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije.

Novico o začasnem suspenzu je na spletni strani že potrdila tudi Agencija za teniško integriteto (ITIA). Igralki zdaj grozi dolgoletni suspenz, ki bi glede na starost bržkone pomenil tudi konec kariere.

Simona Halep | Avtor: Profimedia Profimedia

Halepova, zmagovalka odprtega prvenstva Francije 2018 in Wimbledona 2019, je sicer letos v New Yorku izpadla že v uvodnem krogu proti Ukrajinki Dariji Snigur s 6:2, 0:6, 6:4.

Pred osvojenima Grand Slamoma je dvakrat izgubila v samem finalu OP Francije in enkrat v finalu OP Avstralije. V tem obdobju je veljala za najboljšo igralko na svetu.

Na svetovni jakostni lestvici je trenutno na devetem mestu. V karieri je slavila na 24 turnirjih in samo z nagradami zaslužila več kot 40 milijonov dolarjev, s čimer je tretja najuspešnejša teniška igralka vseh časov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simona Halep (@simonahalep)

"Danes se začenja najtežja tekma mojega življenja: boj za resnico. Obvestili so me, da sem bila pozitivna na substanci roksadustat v izjemno nizki količini. To je bil največji šok v mojem življenju," se je svojim sledilcem preko socialnih omrežij oglasila Halepova.

"Skozi celotno kariero nisem niti enkrat pomislila na goljufanje, saj nasprotuje vsem vrednotam, v katerih sem bila vzgojena. V tako nepošteni situaciji se počutim popolnoma zmedeno in izdano."

"Borila se bom do konca, da dokažem, da nisem nikoli zavedoma vzela kakšne prepovedane substance. Verjamem, da bo slej ali prej resnica prišla na dan."

"Ne gre za naslove in denar. Gre se za čast in ljubezen do tenisa, katera se je razvila v zadnjih 25 letih," je zaključila igralka, ki je kar 64 tednov preživela na prvem mestu lestvice WTA (11. najboljša v zgodovini).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.