Šport > Kolesarstvo
16414 ogledov

Mati spregovorila o nesreči in smrti Gina Mäderja

Gino Mäder Reševalni pas/Twitter
Sonja Mäder ne išče krivcev za smrt svojega sina.

Član ekipe Bahrain-Victorious Gino Mäder je bil zelo priljubljen med kolesarji, njegova smrt na dirki po Švici pa je močno pretresla tudi širšo javnost. 

"Mislim, da je bila tisti dan pač takšna njegova usoda," je v intervjuju za Südkurier dejala kolesarjeva mati Sonja. Tej so zdravniki takoj sporočili, da je Gino ob padcu na spustu s prelaza Albula utrpel izjemno hude poškodbe. V primeru, da bi preživel, bi bil kolesarski as celotno življenje prikovan na posteljo.

"Zdravniki so mi povedali, da Gino nikoli več ne bo mogel govoriti ali hoditi, za vedno bi ostal v postelji. Postalo mi je jasno, da bi ostalo edino vprašanje, kdaj bi ga naposled odklopili z aparatov," je izjavila.

"Scenarij je bil jasen. Če bi zaznali aktivnost možganov, bi izklopili aparate. V tem primeru bi moral Gino dihati samostojno, če se to ne bi zgodilo, bi se zadušil. Še več, tudi če bi zadihal, nihče ni mogel vedeti, ali bo to trajalo minuto, uro ali pa 10 let," je težko situacijo opisala Sonja Mäder.

Gino je pri spustu, ko so hitrosti dosegale skoraj 100 kilometrov, s ceste zgrmel po pobočju. Na tleh se je znašel sicer tudi Magnus Sheffield, vendar jo je član ekipe Ineos Grenadiers 'na srečo' odnesel le s pretresom možganov.

Kolesarja moštva Bahrain-Victorious so ob trasi oživljali, a je nato poškodbam podlegel naslednji dan.

Kraj nesreče Gina Mäderja | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirka se je nadaljevala, naslednja etapa je bila le nekoliko skrajšana, da so počastili nesrečnega Švicarja. "Nikogar ni treba kriviti za nesrečo. Kolesarjenje v klanec in spusti so del kolesarske dirke. Vsakdo, ki se z avtom vozi v službo, prav tako prevzame določeno tveganje. Možnost, da se kolesar ponesreči med treningom, je precej večja kot med samo dirko," je zaključila Sonja Mäder.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Friderik1950 20:07 07.september 2023.

    Zelo žalostno. Ugotavljam, da organizatorji dirk želijo andrenalin in senzacijo in po moji oceni celo nastavljajo nevarna mesta namesto, da bi poskrbeli za potrobno kontrolo trase in poskrbeli za zaščito nevarnih ovinkov, kar v današnjem času ni problem. Zelo žalostno. ...prikaži večno. Po mojem so krivi za nesrečo.

Sorodne novice