Šport > Kolesarstvo
2597 ogledov

"Pogačar ima možnosti za dvojček na Giru in Touru"

Sean Kelly Eurosport
Sloviti kolesarski as verjame, da lahko Tadej Pogačar osvoji Giro in Tour.

Legendarni irski kolesar Sean Kelly, ki ga mlajši ljubitelji kolesarstva poznajo predvsem kot sokomentatorja na televiziji Eurosport, je v svoji karieri zbral kar devet zmag na spomenikih kolesarstva (3x dirka po Lombardiji, 2x Milano - San Remo, 2x Pariz - Roubaix, 2x Liege - Bastogne - Liege), v skupnem seštevku je slavil na Vuelti (1988), kjer ima tudi 16 etapnih zmag, na Touru pa je kar petkrat osvojil majico za najboljšega po točkah. 

Sloviti Irec je med kolesarsko in komentatorsko kariero spoznal številne šampione, med te pa zdaj uvršča tudi slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja. Kelly je prepričan, da so se Slovencu po padcih, ki so se pripetili v Baskiji, na tleh so se znašli njegovi veliki tekmeci Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, zdaj precej odprla vrata do želenega dvojčka - skupnih zmag na letošnjem Giru in Touru.

"Zdaj za to obstaja precej več možnosti kot prej," je za Velo dejal kolesar, ki se je v zgodovino tega športa vpisal tudi kot sedemkratni zaporedni skupni zmagovalec preizkušnje Pariz - Nica (1982-1988).

"Pri ostalih fantih vsekakor zdaj obstaja vsaj skrb, da ne bodo imeli idealne priprave in tekmovalnega programa pred Tourom. Kako bo to vplivalo na njih? To bomo videli v prihodnjih tednih, pozorni bomo predvsem na 'vrnil se je na kolo in naredil je x število ur na kolesu'," pravi Kelly.

"Zdaj tega nihče ne more napovedati natančno, tudi sami kolesarji in specialisti, ki delajo z njimi, ne. Potrebno bo iti iz tedna v teden in videti, kako se stvari odvijajo," je še izjavil 'King Kelly' in dodal: "Za Pogačarja pa so se možnosti izboljšale."

Tadej Pogačar Strade Bianche | Avtor: Profimedia Profimedia

Nastop Vingegaarda, ki je slavil na zadnjih dveh Tourih, je na primer vse manj realen, saj se po desetih dneh še vedno nahaja v bolnišnici, informacije o njegovem stanju pa so zelo skope. "Nekateri posamezniki ne potrebujejo veliko tekem v svojih nogah pred tritedensko preizkušnjo, nekateri pa brez tega ne zmorejo. To se pri vsakem posamezniku razlikuje. A Vingegaard je v zelo težkem položaju, če začneš preštevati tedne, ki še manjkajo do Toura," meni Kelly.

Roglič jo je odnesel s številnimi odrgninami, v dveh dneh je v Baskiji padel dvakrat, Evenepoel pa si je zlomil ključnico in lopatico. "Zlom ključnice ponavadi niti ni tako kompliciran. Lahko jo operiraš in sledi hitra vrnitev na kolo. Lopatica pa potrebuje dlje časa, da se zaceli, kasneje se vrneš na kolo in tako počasneje tudi opraviš vse potrebne treninge."

"Pogačar se je lani poškodoval na dirki Liege - Bastogne - Liege. Že pred Tourom sem dejal, da se bo to ob koncu dirke še kako poznalo, ko se bo na primer začel tretji teden preizkušnje. Pri ekipi bodo seveda dejali, da je vse normalno, da je v formi za Tour. Seveda mu ne želiš zbiti morale, a mislim, da so se zavedali, da bo prišlo do težav, ko se bo krenilo v zadnji teden dirke. In tako se je tudi zgodilo, postal je šibkejši. To se je poznalo v tretjem tednu Toura," je Kelly izpostavil okrnjene priprave Slovenca v minulem letu.

Pogačar je sicer glavni favorit za prihajoči Giro, v primeru uspeha na italijanskih cestah pa bo nato poskušal ponoviti dosežek Marca Pantanija, ki je do 'dvojčka' kot zadnji prišel leta 1998.

Pantani Lugano Giro d'Italia dirka po Italiji rožnata majica | Avtor: EPA EPA

Skupno je do takšnega podviga prišlo sedem kolesarjev. Poleg Pantanija je to po enkrat uspelo še njegovemu rojaku Faustu Coppiju (1949), Francozu Jacquesu Anquetilu (1964) in Ircu Stephenu Rochu (1987).

Francoz Bernard Hinault (1982, 1985) in Španec Miguel Indurain (1992, 1993) sta do 'dvojčka prišla po dvakrat, legendarni Belgijec Eddy Merckx pa trikrat (1970, 1972, 1974).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • hudini 08:01 14.april 2024.

    Če bi bil Pogačar ferplayer bi se letos odpovedal touru,ampak žal ni

Sorodne novice