Šport > Kolesarstvo
1119 ogledov

Pogačar tokrat moral priznati premoč Tratniku

Jan Tratnik Profimedia
Tadej Pogačar ni zadržal naslova.

Jan Tratnik (Bahrain Victorius) je v Kopru osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Kolesar Bahrain Victoriousa je bil boljši od Jana Polanca in Tadeja Pogačarja (oba UAE Team Emirates). Za Tratnika je to tretji naslov prvaka. V ženski konkurenci si je tretji naslov državne prvakinje privozila Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana).

Tratnik je bil na 31,5 km dolgi progi od Polanca hitrejši za devet sekund, od Pogačarja, ki je branil naslov, pa za 34 sekund. Tratnik je bil prvak že v letih 2018 in 2015.

Po prvem krogu je bil najhitrejši Pogačar, ki je imel pet sekund prednosti pred Tratnikom in devet pred Polancem, lani tretjim, v nadaljevanju pa je zmagovalec dirke po Franciji 2020 popustil in osvojil končno tretje mesto. Tratnik je tudi v nadaljevanju obdržal svoj ritem, njegova povprečna hitrost je bila 50,92 km/h, ter si po letih 2015 in 2018 privozil tretji naslov državnega prvaka v vožnji na čas.

Lani na Pokljuki je bil na stopničkah še Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa letos na DP ne tekmuje. V moški konkurenci elite je sicer tekmovala 18 kolesarjev.

V ženski konkurenci je na 21,2 km dolgi trasi, ki je bila speljana ob slovenski obali med Koprom in Izolo, drugo mesto osvojila Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana), tretje pa lanska prvakinja Urška Žigart (Team Bikeexchange). Bujakova, ki je bila najboljša že v letih 2019 in 2018, je bila od Pintarjeve hitrejša minuto in tri sekunde, od Žigartove pa minuto in 12 sekund.

V nedeljo bo v Kopru še cestna dirka za DP.

Izjave:

Jan Tratnik, kolesar Bahrain Meride: "Po pravici povedano, tega nisem pričakoval. Na državno prvenstvu sem prišel po številnih dirkah in tudi po Giru sem imel vzpone in padce, ko sem se enkrat počutil dobro in drugič slabo. Danes je bila loterija glede počutja. Z vožnjo sicer nisem najbolj zadovoljen, saj sem odpeljal že boljše kronometre. Prvi krog sem se odlično počutil, potem pa me je začelo pobirati. Ko pa sem videl, da pobira tudi druge, sem se osredotočil na dobro vožnjo, dal vse od sebe in na koncu je bilo dovolj za zmago, zato sem zelo vesel."

Jan Polanc, kolesar UAE Team Emirates: "Jaz sem dal svoj maksimum in sem zadovoljen z rezultatom. Trasa mi je bila všeč, čeprav mi ravninski kronometri niso najbolj pisani na kožo. Na vročino sem že navajen in mi bolj ustreza kot mraz. Z Janom sva bila ves čas znotraj desetih sekund, a zdaj je težko govoriti. Jaz sem zadovoljen in nimam si cesa očitati. Danes sem izvedel, da ne grem na dirko po Franciji, bom pa tekmoval na dirki po Španiji."

Tadej Pogačar, kolesar UAE Team Emirates: "Danes ni bil moj najboljši dan. Narobe sem startal in zadnji krog sem precej trpel. Glede na to, da sem že v drugem krogu začutil, da ne morem preveč pritiskati, sem še kar dobro odpeljal. Danes je bil zelo dober trening za Tour, kjer bo na peti etapi podoben kronometer. Zelo veliko sem odnesel od današnje dirke."

Eugenia Bujak, kolesarka Ale BTC Ljubljana: "Proga je bila ravna, malo je pihal veter. Ni bila tehnična, tako da se je videlo, kdo je bil danes najmočnejši. Zelo sem vesela in ponosna, da mi je uspelo. Forma počasi prihaja nazaj, ker sem aprila prebolela covid in se počasi vračamo na moj nivo. Res sem si želela, da bi nazaj dobila majico državne prvakinje, in sem vesela, da mi je uspelo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice