Šport > Kolesarstvo
28700 ogledov

Primož odgovoril na vprašanje, če bo letos nastopil na Touru

Primož Roglič Profimedia
Primožu Rogliču od zmag na velikih tritedenskih dirkah manjka le še Tour. Ga bo napadel že letos?

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je trem zmagam na španski Vuelti to nedeljo dodal še zmago na slovitem italijanskem Giru, kar je bila še njegova četrta zmaga na velikih tritedenskih dirkah. Slovenec se je tako s svojim četrtim Grand Tourom prebil na 11. mesto večne liste najuspešnješih kolesarjev, na kateri kraljuje Eddy Merckx z enajstimi zmagami.

Roglič je tudi drugi najuspešnejši še aktivni kolesar, saj je na velikih tritedenskih dirkah večkrat slavil le Chris Froome, ki ima sedem zmag. Je pa še ena razlika med Froomom in Rogličem. Britanec je namreč eden izmed le sedmih kolesarjev, ki mu je uspelo osvojiti vse tri Grand Toure.

Če se želi Primož Roglič pridružiti Merckxu, Froomu, Bernardu Hinaultu, Jacquesu Anquetilu, Feliceju Gimondiju, Albertu Contadorju in Vincenzu Nibaliju, bo moral tekom svoje kariere osvojiti še največjo dirko na svetu, dirko po Franciji. Pa bo poizkusil svojo zbirko dopolniti že letos? Bo kljub komaj končanemu Giru tudi letos nastopil na Touru?

"Ne vem. Seveda vsi vemo, kaj še manjka v moji statistiki, po drugi strani pa vedno pravim, da sem že do zdaj zmagal na kar nekaj pomembnih dirkah. Vse, kar bom dosegel v prihodnje, je samo še bonus. Bomo videli, kaj bo, se pa s tem ne obremenjujem. Za zdaj bi rad le užival v tej zmagi, potem pa bomo videli, kaj mi bo življenje prineslo," so Rogličevo izjavo povzeli pri Sportalu, potem ko ga je to vprašanje pričakalo na današnji novinarski konferenci.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na to, kako naporna dirka je Giro, je sicer zelo malo verjetno, da bi na dirki po Franciji pri Jumbo-Vismi na našega kolesarja računali v vlogi kapetana. Tudi če bi ga poslali na francosko pentljo, bi mu verjetneje pripadla vloga enega glavnih pomočnikov lanskemu zmagovalcu Jonasu Vingegaardu, v najboljšem primeru sokapetana.

Zadnji kolesar, ki je isto leto uspel povezati zmagi na Giru in Touru je bil sicer legendarni Marco Pantani leta 1998, podoben dosežek pa se zdi v zadnjih desetletjih praktično nedosegljiv. Še Chrisu Froomu in Albertu Contadorju v njunih najboljših letih ni uspelo česa podobnega.

Dosti bolj realen in smiseln bi tako bil nov nastop na Vuelti, na kateri se Roglič odlično počuti, saj je slavil na kar treh izmed zadnjih štirih izvedb, obenem pa bi imel do konca avgusta še dosti več časa, da se spočije in pripravi na novo zahtevno tritedensko dirko.

Zadnji kolesar, ki mu je sicer uspelo v istem letu dobiti Giro in Vuelto je bil leta 2008 legendarni Contador, ki je imel tekom letošnjega Gira tudi prav poseben nasvet za našega Rogliča, če se bo Primož odločil, da gre po še zadnjo manjkajočo lovoriko

Preberite še, kako nevoščljivi Belgijci poizkušajo zmanjšati pomen Rogličeve zmage, ali zakaj poraz Thomasa proti Rogliču Valižana še toliko bolj boli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:20 30.maj 2023.

    Novinarji in mediji čas je, da se stvar malo poleže. To v ničemer ne spreminja naše realnosti..

  • Avatar pantani
    pantani 06:45 30.maj 2023.

    Mislim da ne, da se bo dobro pripravil na Vuelto, če pa Jonas Vingegaard ne osvoji toura,pa ima Primož drugo leto spet vse možnosti,da gre kot kapetan na Tour de France!!!