Šport > Kolesarstvo
7695 ogledov

Roglič od tekmecev izpustil le enega

Primož Roglič Epa
15. etapa dirke po Španiji je ponudila izjemno predstavo Poljaka.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v sobotni etapi pridobil 20 sekund proti nosilcu rdeče majice Oddu Christianu Eikingu (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ki je v 15. etapo vseeno vstopil s prednostjo 1:36 pred največjim favoritom za skupno zmago. Med obema je bil v skupni razvrstitvi še Guillaume Martin, ki je za Norvežanom zaostajal 54 sekund.

V prvem delu tokratne etape so poskušali glavnini pobegniti števlni kolesarji, a so bili pri tem neuspešni, naposled pa sta se od najboljših le uspela oddaljiti Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), ki bo po tokratni dirki sklenil kariero, in Rafal Majka (UAE Team Emirates).. Slednji je kasneje sam prekolesaril čez Puerto de Pedro Bernardo 

Zadnjih 70 km:

  • 70 km pred ciljem: Poljak si je prikolesaril lepo prednost. Več kot minuto zaostaja Aru, še dodatnih 60 sekund pa ima Majka naskoka pred večjo skupino zasledovalcev, ki jo sestavljajo Rogličev moštveni kolega Steven Kruijswijk ter Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), Wout Poels (Bahrain Victorious), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Diego Andres Camargo (EF Education Nippo), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Simone Petilli (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Guy Niv (Israel Start-Up Nation), Steff Cras, Maxim Van Gils (Lotto Soudal), Carlos Verona (Movistar Team), Lucas Hamilton, Mikel Nieve (Team BikeExchange), Thymen Arensman, Chris Hamilton, Michael Storer, Martijn Tusveld (Team DSM), Guanluca Brambilla, Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) in Joe Dombrowski (UAE Team Emirates). Glavnina z rdečo majico in Rogličem je zaostajala šest  minut.
     
  • 60 km pred cljem (15.03): Kruijswijk, Bouchard in Verona so ujeli Aruja, ostali ubežnki so zaostali, a so se nekateri uspeli priključiti zdaj prvim zasledovalcem Majke. Ta je imel pred to skupino dve minuti in pol prednosti, glavnina je zaostajala okoli 6:20.
     
  • 57 km pred cljem (15.11): Na naslednjem vzponu je Kruijswijk pobegnil ostalim kolesarjem in začel hitro manjšati razliko do Poljaka.
     
  • 52 km pred ciljem (15.22): Majka ima pred Kruijswijkom minuto in 40 sekund naskoka, Roglič in tekmeci so še vedno zaostajali za šest minut. V ospredju glavnne so tempo narekovali Eikingovi moštveni kolegi.
  • 44 km do cilja (15.41): Dolgi vzpon na Puerto de Mijares ni veliko spremenil razmerij. Poljak je ostajal minuto in pol pred Nzozemcem. Kolesarji ekipe Intermarché-Wanty-Gobert so z rdečo majico kolesarili nekaj več kot šest minut zadaj, za njimi so se na vzponu razvrstili člani ekipe Jumbo-Visme.
     
  • 38 km do cilja (15.55): Majka je pred vrhom vzpona celo nekoliko povečal prednost, klanec je zmogel 1:45 pred Kruijswijkom. Ta je izgubljal boj s Poljakom, ki je na papirju tudi boljši na spustih. V glavnini je bilo še naprej povsem mirno (+6:33).
     
  • 22 km do cilja: Brez sprememb.
  • 10 km do cilja (16.26): Poljak, ki je na dirkah po Sloveniji in Franciji pomagal do zmag Tadeju Pogačarju, je vse bližje zmagi. V ozadju so naposled le nekoliko pospešili, zaostanek rdeče majice se je hitro zmanjšal za minuto (5:24).
     
  • 7 km do cilja (16.33): Majka na zadnjem vzponu z nekaj manj kot dvema minutama prednosti pred Kruijswijkom, najboljši 4:35 zadaj.
     
  • 4 km do cilja (16.40): Monotomijo v glavnini je nekoliko razbil Adam Yates, Roglič mu je z moštvenimi kolegi brez večjih težav sledil. V manjših težavah se je znašel le Eiking, ki je zdrsnil na rep skupine najboljših, a se Norvežana niso otresli.
     
  • Cilj (16.44): Majka se ni pretirano naprezal v zadnjih kilometrih, njegova prednost je bila zanesljiva, dolg samostojni beg je zaključil z visoko dvignjenima rokama. Kruijswijk je zaostal za 1:27, zadnje bonus točke je odnesel Hamilton (+2:19). Yates, ki je znova skočil v zadnjem kilometru, je zaostal 2:42, ostali najboljši 2:57.

    Razlike med najboljšimi so tako ostale enake, 15 sekund je pridobil le Yates. Ta zdaj za Rogličem zaostaja 2:58. Zasavcu je od konkurentov za skupno zmago najbližje še vedno Enric Mas (+0:35), sledijo Miguel Angel Lopez (+1:28), Jack Haig (+1:59), Egan Bernal (+2:45) in Yates.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice