Šport > Kolesarstvo
19694 ogledov

Rogličev sotekmovalec dal vedeti, da si ne želi več dirkati za Primoža

Tom Dumoulin in Primož Roglič Profimedia
Zvezdnik ekipe Jumbo-Visma si želi v prihajajočem letu ponovno vlogo kapetana na največjih dirkah sezone.

Nizozemski kolesar Tom Dumoulin je v preteklih dneh nekoliko presenetil z izjavo, da si želi v naslednji sezoni ponovno nastopiti v vlogi kapetana na kateri izmed treh velikih tritedenskih dirk. Nizozemec je sicer priznal, da bo moral svoj tekmovalni program za leto 2022 še doreči z vodstvom Jumbo-Visme ter da bo slednji izpopolnjen nekje decembra.

Dumoulin je sicer že blestel v takšni vlogi, ko je še v ekipi Sunweba leta 2017 osvojil Giro, naslednje leto pa je končal na drugem mestu tako na Giru, kot tudi na Touru, tu pa se je njegova serija odmevnejših rezultatov na najvišji ravni končala.

Tom Dumoulin | Avtor: EPA EPA

Zaradi poškodbe je izpustil večino leta 2019, medtem ko so po prestopu k Jumbo-Vismi leto 2020 zaznamovali nekoliko slabši rezultati, ko se je zato sredi dirk moral iz sokapetana preleviti v pomočnika Primožu Rogliču, še posebej čudno pa je bilo leto 2021, ko se je nenadoma odločil, da ima za nekaj časa dovolj kolesarstva in se je tekem začel udeleževati šele poleti. Ko pa je že kazalo, da bo počasi ujel pravo formo (vrhunec je bila srebrna medalja na kronometru Olimpijskih iger), pa je sezono ponovno predčasno končal zaradi poškodbe.

Z nizozemsko ekipo ga veže pogodba še za leto 2022 in glede na ne ravno prepričljive predstave v vlogi kapetana, je s svojimi izjavami za nizozemsko revijo Helden morda celo nekoliko presenetil, ko je dal jasno vedeti, da si ne želi biti zgolj Primožev pomočnik, pač pa da si želi dočakati tudi svojo priložnost.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kolesar sem postal zato, da izvlečem iz sebe največ, kar je možno. Še vedno je zame najbolje poizkušati doseči čim boljše rezultate. Nisem zadovoljen, ko moram zgolj voziti v ospredju za ostale. Ekipi lahko na tak način pomagam že, če dam od sebe 95 %. Toda občutek, da na 95 odstotkih nastopam čisto zadovoljivo, ne izpolnjuje mojih ambicij. Rad bi šel v dirke ponovno 100-odstotno. Rad bi dirkal in zmagoval na krajših dirkah. Katerih? Bomo videli decembra. Prav tako se še nisem odpovedal velikim tritedenskim dirkam. Te so zame še vedno poseben izziv in vem, da sem lahko konkurenčen," je nezadovoljstvo nad vlogo pomočnika pojasnil Dumoulin.

Slednji sicer velja za odličnega Primoževega prijatelja, kar se je videlo tudi po velikem skupnem slavju na Olimpijskih igrah, ko sta osvojila zlato in srebrno medaljo, tako da je več kot jasno, da Dumoulina ne moti, da vozi za isto ekipo kot slovenski šampion, želi si zgolj vloge sokapetana, ali da ga ekipa preprosto pošlje v vlogi kapetana na dirke, ki jih bo Primož izpustil.

Tom Dumoulin in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Avgusta je sicer vodja ekipe Richard Plugge namignil, da bi po letu, ko ni nastopil na nobeni izmed treh velikih tritedenskih dirk, Dumoulin naslednje leto lahko ponovno vozil na Touru, a Plugge pri tem ni razkril v kakšni vlogi, čeprav je večina kolesarskega sveta pričakovala, da v vlogi Primoževega pomočnika. V vlogi, ki jo je tako dobro opravljal že leta 2020, ko je Rogliču na koncu Tour za las spolzel med prsti. Toda Tom ima očitno drugačne načrte...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice