Šport > Kolesarstvo
1053 ogledov

Slavil leto in pol po padcu, ki bi ga skoraj stal življenja

Milan Vader Profimedia
Naposled je prišel tudi do zmage.

Nizozemski kolesar Milan Vader je aprila leta 2022 pri spustu grdo padel na dirki po Baskiji, kjer je od prve do četrte etape vodil njegov takratni moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Primož Roglič. Prav v peti etapi, ko je Zasvec izgubil skupno vodstvo, je Nizozemec izgubil oblast nad svojim kolesom in zgrmel s ceste. Pri tem je utrpel številne zlome, kar 11 v predelu hrbta. 

V naslednjih dneh se je v umetni komi boril za življenje in bitko tudi dobil. Po dveh tednih se je njegovo stanje toliko izboljšalo, da so ga lahko prepeljali v domovino. A prognoze so ostale slabe. Nesrečni kolesar ni bil sposoben stati več kot 30 sekund, znova se je moral naučiti hoditi, se naučiti samostojno jesti in s prstom podrsati po pametnem telefonu. Samo zajtrk ga je tako utrudil, da se je moral vrniti v posteljo.

Čeprav so mnogi dvomili v njegovo okrevanje, pa je že dva meseca po nesreči uspel prvič prevoziti 100 kilometrov, spremljal ga je oče. Ob koncu leta je nastopil na dirki po Hrvaški, ki jo je dobil Matej Mohorič s sekundo naskoka pred Vaderjevim moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom.

Zdaj, leto in pol po padcu, je prišel do novega mejnika, slavil je zmago v svetovni seriji. Tekmece je premagal na kraljevski etapi dirke po Guangxiju. V zadnjih kilometrih 4. etape je napadel in se otresel vseh zasledovalcev, ob prečkanju ciljne črte pa si je zagotovil tudi rdečo majico, ki pripada skupno vodilnemu. Pred zadnjima dvema etapama ima dve sekundi prednosti pred Remyjem Rochasom (Cofidis) in Hughom Carthyjem (EF Education–EasyPost).

"To je zmaga za moje srce. Po vsem tem, kar se je zgodilo, še posebej po mojem padcu na lanski dirki po Baskiji, je zmaga prinesla res izjemne občutke. Ta uspeh mi pomeni prav vse," je dejal Vader.

Milan Vader | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.