Šport > Kolesarstvo
10910 ogledov

"Sliši se neskromno, a sva bila največja kolesarja"

Lance Armstrong Profimedia
Sloviti ameriški kolesar se je postavil v vrh kolesarske zgodovine.

Ameriški kolesarski zvezdnik Lance Armstrong, ki so mu zaradi jemanja nedovoljenih poživil odvzeli vseh sedem skupnih zmag na dirki po Franciji, je spregovoril o svojem prijateljstvu z nekdanjim velikim tekmecem Janom Ullrichom. Oba sta zaznamovala kolesarstvo, nato pa globoko zabredla v krizo.

Ullrich se je spopadal s težavami zaradi alkohola in drog, med njegovim odvajanjem pa ga je leta 2018 obiskal tudi Armstrong. "Marco Pantani je bil takrat že mrtev. Nisem prenesel misli, da bi izgubil še enega od nas," je v intervjuju za Zeitmagazin dejal Američan. "Nisem vedel, kaj naj pričakujem, a rad imam tega možaka. Dejstvo, da mu je šlo tako slabo, mi je strlo srce," je še nadaljeval Armstrong, ki sicer ni znan kot posebno čustveno občutljiva in empatična oseba.

Boji med obema na cesti so sicer zaznamovali obdobje kolesarstva na prelomu tisočletja. "Oba sva bila ikoni v svojih državah. Jaz, ker sem premagal raka in sem s tem bil navdih za mnoge ljudi, Jan, ker je kot prvi Nemec osvojil Tour."

Oba sicer povezuje tudi uporaba nedovoljenih sredstev. "Čeprav bo zvenelo neskromno, sva bila največja v kolesarstvu, najboljša v svetovnem merilu. Bila pa sva tudi del 'umazane generacije'."

Armstrong Bunyeel | Avtor: Epa Epa

Armstrong je še izjavil, da si želi, da "tako jaz kot Jan, prav tako pa tudi ostali iz njune generacije, ne bi bili postavljeni pred odločitev o jemanju prepovedanih reči".

"Na žalost je bila realnost drugačna. Stalo me je prekletih deset let, da sem se izvlekel iz te luknje. Moje življenje se je sesulo. Ne samo, da sem izgubil na milijone dolarjev, izgubil sem tudi skoraj vse, kar me je definiralo," je zaključil kolesar, ki mu po prečrtanih uspehih na Touru ostaja naslov svetovnega prvaka iz leta 1993.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 15:53 25.november 2023.

    FUCK OF kriminalec in prevarant !

Sorodne novice