Šport > Kolesarstvo
8991 ogledov

Eden najbolj priljubljenih kolesarjev sveta napovedal slovo

Thomas de Gendt Epa
37-letni specialist za pobege je napovedal, da bo sezona 2024 zadnja v njegovi karieri.

Legendarni Thomas de Gendt je razžalostil kolesarske navdušence širom sveta z oznanilom, da bo sezona 2024 zadnja v njegovi karieri. Prav tako je razkril, da bo v svojem zadnjem letu med profesionalnimi kolesarji ciljal na etapne zmage na dirki po Kataloniji in dirki po Španiji, medtem ko glavni cilj poslednje sezone v njegovi karieri ostaja "uživati v vsaki dirki, katere se loti."

De Gendt je odločitev sporočil preko socialnih omrežij in nemudoma prejel številna sporočila zahvale za vse, kar je dal svetovnemu kolesarstvu. "Leto 2024 bo moja 16. in zadnja sezona med profesionalci. Moji veliki cilji so še šesta etapna zmaga na dirki po Kataloniji in druga etapna zmaga na dirki po Španiji. Toda predvsem uživati v vsaki dirki, katere se bom lotil v svoji zadnji sezoni."

Legendarni kolesar, ki se nahaja v prestižnem klubu zmagovalcev etap na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, bo kariero zaključil v vrstah ekipe Lotto Dstny, za katero bo nastopal še svojo deseto sezono in pri kateri je preživel daleč največji del svoje kariere, potem ko je pred tem nastopal še za Topsport Vlandereen-Mercator (današnji Team Flanders-Baloise), Vacansoleil-DCM in Omega Pharmo-QuickStep (današnji Soudal-QuicStep).

De Gendt kariero zaključuje kot eden najbolj priljubljenih kolesarjev na svetu, saj je veljal za pravega mojstra pobegov, ki je s svojimi odlično načrtovanimi napadi mnogokrat presenetil tudi največje favorite in dosegal fantastične rezultate, predvsem pa navduševal gledalce s svojim napadalnim stilom dirkanja.

Thomas De Gendt | Avtor: Epa Epa

V zgodovino kolesarstva se bo vsekakor zapisala njegova nepozabna etapna zmaga na Giru 2012, ko je s solo napadom pokoril konkurenco na slovitem Stelviu, obenem pa v skupnem seštevku napravil takšen skok, da je edinkrat v svoji karieri katero izmed velikih tritedenskih dirk končal na stopničkah, ko je italijansko pentljo končal na tretjem mestu, le za Ryderjem Hesjedalom in Joaquimom Rodriguezom.

Čeprav so mnogi pričakovali, da se bo po tem uspehu želel boriti za visoka mesta v skupnem seštevku tudi na drugih dirkah, ga to ni zanimalo, temveč se je raje posvetil lovu na etapne zmage, katere je po navadi dosegel s spektakularnimi solo napadi.

Thomas De Gendt | Avtor: EPA EPA

V svoji profesionalni karieri je zbral kar 17 zmag, od tega jih je pet dosegel na največjih dirkah na svetu, sloviti trojici tritedenskih dirk, kjer je zbral po dve etapni zmagi na Touru in Giru ter eno na Vuelti, na kateri je leta 2018 tudi osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

A čeprav je blestel in zmagoval etape na praktično vseh pomembnih etapnih dirkah, ima ena prav posebno mesto v De Gendtovem srcu. Gre za dirko po Kataloniji, na kateri je slavil kar pet etapnih zmag. Zato tudi ne preseneča, da si je v svoji poslovilni sezoni poleg dirke po Španiji kot glavni cilj označil še dirko po Kataloniji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice