Šport > Kolesarstvo
20933 ogledov

Odslovili Rogliča, zdaj pri Jumbo-Vismi razmišljajo o radikalni potezi

Merijn Zeeman Profimedia
Potem ko so izgubili enega svojih kapetanov, pri Jumbo-Vismi razmišljajo, da bi žrtvovali Giro in nanj poslali svoje mlajše kolesarje, brez pravega kapetana.

Za Jumbo-Vismo je zgodovinsko uspešna sezona, potem ko je nizozemska ekipa kot prva v zgodovini v istem letu osvojila vse tri velike tritedenske dirke. Toda Nizozemci se zavedajo, da po turbolentnem obdobju, ko so izgubili enega izmed svojih kapetanov in njaboljših kolesarjev sveta Primoža Rogliča, kaj takšnega v letu 2024 ne bo ponovljivo. Zato so pripravljeni spremeniti strategijo ter v novi sezoni žrtvovati zmago na Giru, na katerega nameravajo poslati na kaljenje svoje mlado jedro kolesarjev.

Jumbo-Vismi je sicer v letu 2023 uspelo nepredstavljivo, saj je po zmagah Rogliča na Giru, Jonasa Vingegaarda na Touru in Seppa Kussa na Vuelti spisala kolesarsko zgodovino. Toda brez Rogliča se ponovitev dosežka zdi nemogoča, potem ko je že zdaj jasno, da bo glavni Vingegaardov cilj sezone napad na tretjo zaporedno zmago na francoski pentlji, medtem ko se od Kussa pričakuje, da bo ključni Jonasov pomočnik v Franciji, preden bo dobil priložnost, da poizkusi obraniti rdečo majico v Španiji. Po Primoževem odhodu tako Nizozemcem zmanjka kolesarjev, s katerimi bi se lahko borili za zmago v Italiji.

Geraint Thomas in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Športni direktor ekipe Merijn Zeeman je tako v pogovoru za nizozemski Met Open Vizier razkril, da se bo ekipa italijanske pentlje lotila z dosti nižjimi ambicijami. Svojo prvo priložnost za dokazovanje na italijanskih cestah naj bi dobil Wout van Aert, medtem ko naj bi preostalo sedmerico kolesarjev sestavljali največji talenti ekipe, ki bodo na Corsi Rosi dobili priložnost, da pokažejo ves svoj potencial.

"Letošnje leto smo bili tako uspešni, ker smo naše cilje razdelili med Primoža in Jonasa. Kot stvari stojijo trenutno, bomo na Giro poslali naše mlade talente, da pridobijo izkušnje. Mogoče bo že prva deseterica dober rezultat, toda s temi kolesarji zagotovo ne bomo mogli zmagati. To preprosto ne bi bilo realno," se po Primoževem odhodu zavedajo pri Jumbo-Vismi.

Zeeman ni govoril o konkretnih imenih, toda glede na Jumbo-Vismin kader za sezono 2024, gre verjetno za kolesarje, kot so Per Strand Hagenes (20), Johannes Staune-Mittet (21), Thomas Gloag (22), Ben Tulett (22) in Matteo Jorgenson (24).

Primož Roglič in Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa

Športni direktor Jumbo-Visme se je v istem podcastu dotaknil tudi Gira 2023 in Primoževega rivalstva z Remcom Evenepoelom, preden je slednji zaradi okužbe s covidom-19 zapustil dirko. Zeeman je razkril, da so se psihološke igrice med parom favoritov začele že dosti pred začetkom same dirke, ko sta se srečala med višinskim treningom na Kanarskih otokih.

"Vedno pride do težav, ko na treningih naletiš na drugo ekipo. Dve ali tri ekipe smo tam trenirale in se povzpele na vrh gore Teide. Tudi Evenepoel se je tam pripravljal na Giro in šlo je za pravo mentalno vojno. On je poizkušal impresionirati nas, mi njega. Niti besede nismo spregovorili med seboj. Takrat se je pravi Giro že začel," je pojasnil Zeeman.

Ravno Remco je bil eden izmed potencialnih naslednikov Rogliča pri Jumbo-Vismi, potem ko se je ta preselil k Bori-Hansgrohe. Toda z združitvijo med nizozemsko ekipo in Soudal-QuickStepom na koncu ni bilo nič, Jumbo-Visma pa je tako izgubila največjega kolesarja v svoji zgodovini, ki ni le zapustil ekipe, temveč bo v prihajajoči sezoni eden glavnih rivalov.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

Zeeman se tako zaveda, da ekipa v svojih vrstah trenutno nima kolesarja, ki bi uspel naslediti Rogliča in vse njegove uspehe. Čeprav bodo odločitve v ekipi zdaj nekoliko lažje in bi moralo biti manj trenj, bo z njegovim odhodom zazevala velika luknja. "Upam, da nam bo uspelo nadomestiti Primoža, toda trenutno v ekipi še nimamo pripravljene njegove zamenjave. S Primoževim odhodom bo v ekipi nekoliko manj zahtevnih pogovorov, diskusij in odločitev v trenerskem štabu. Toda po drugi strani je dvignil celotno moštvo na višji nivo."

Zeeman tako ostaja na trdnih tleh, da se zgodovinska sezona 2023 brez Primoža preprosto ne more ponoviti. "Uspešnejša kot je sezona, toliko težja in bolj nepredvidljiva bo naslednja. V zgodovini imamo dosti primerov, ko je neka ekipa dosegla svoj vrhunec, nato pa so stvari šle le še navzdol. Zagotovo si želimo preprečiti kaj podobnega. Poskrbeti moramo, da bomo tudi znotraj ekipe imeli pravi boj. Da Jonas ve, da če bo nastopal slabo, da lahko izgubi svoje mesto kapetana. Če gre vse skupaj preveč po načrtih in enostavno, vam vse skupaj prehitro postane samoumevno in potem ste se ušteli," je zaključil Zeeman.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice