Šport > Kolesarstvo
25444 ogledov

Jumbov as zgrožen nad svojo ekipo: "Začutil sem, da to ni več moja ekipa"

Jos van Emden Profimedia
Jos van Emden je že pred začetkom svoje zadnje sezone v vrstah Jumbo-Visme začutil, da je ekipa zavila s prave smeri.

S koncem kolesarske sezone 2023 se je zaključila tudi še ena veličastna kariera, saj je svoje kolo v kot postavil odlični nizozemski kronometrist ter zvesti pomočnik znotraj Jumbo-Visme, Jos van Emden. Slednji bo pri 38 letih prevzel vlogo trenerja ženske ekipe, ob svojem slovesu od aktivnega kolesarstva pa se je ozrl na svojo zadnjo sezono, ki je bila sicer zgodovinsko uspešna za nizozemsko ekipo, a niti najmanj po godu odličnemu zdaj že upokojenemu Nizozemcu.

"Ko sem prejel program dirk za svojo zadnjo sezono, nisem bil niti najmanj zadovoljen. Nato sem slišal, katere dirke bodo vozili tudi ostali fantje in kakšni so cilji ekipe. Zato sem nemudoma začutil, da ne gre več za isto mojo ekipo, za katero sem vozil vsa ta leta. Začutil sem, da moram prižgati alarm. Zato sem vodstvu ekipe napisal pismo," je za podcast De Rode Lantaarn pojasnil odlični nizozemski kronometrist.

Jos van Emden in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

In kaj je bil glavni razlog za ogorčenje trikratnega nizozemskega državnega prvaka v vožnji na čas? Odločitev, da se Jumbo-Visma posveti lovu na zmage na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, obenem pa zanemari in za svoj cilj žrtvuje številne ostale odlične kolesarje v moštvu. "Zmotilo me je kar nekaj stvari. Mnogi fantje niso mogli nastopiti niti na eni izmed velikih tritedenskih dirk, saj smo si želeli zmagati na vseh treh. To seveda izgleda lepo na papirju, toda v praksi ..."

"Toliko žrtev je bilo in tega se ne da popraviti. Na primer, Olav Kooij, ki bi si zaslužil nastop na katerem izmed Grand Tourov. Tudi Gijs Leemreize, ki se je že trikrat boril za etapno zmago na Giru, prav tako ni bil del nobene tritedenske dirke. Vedno nam je uspelo, da smo kolesarje, ki so se pridružili ekipi, dvignili na višji nivo. In to je povsem izginilo. Nobeden od mladih fantov ni sploh nastopil na Grand Tourih," je svoj razlog za nezadovoljstvo pojasnil nekdanji zmagovalec etape Gira, ki je tekom svoje bogate kariere nastopil na kar štirinajstih tritedenskih dirkah (2 x Tour, 11 x Giro, 1 x Vuelta).

Jos van Emden in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Toda s svojo potezo nisem dosegel tega, kar sem želel. Pismo sem napisal z najboljšimi nameni. Bilo je na samem začetku sezone in želel sem imeti še eno dobro sezono," se svoje neposrečene zadnje sezone, ko je z izjemo dirke Milano-San Remo izpustil večino največjih dirk sezone, spominja Van Emden. "Tako sem spoznal in tudi povedal našemu športnemu direktorju 'Merijn (Zeeman), očitno hočeš v svoji ekipi samo kolesarje, ki se z vsem strinjajo'."

Van Emden je za konec sicer priznal, da je Jumbo-Vismi resnično uspelo nepredstavljivo in je spisala zgodovino z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah v enem letu. Strategija se je kljub številnim žrtvam obrestovala. "Merijnu sem poslal sporočilo, da o tem ne želim več govoriti," je med smehom pogovor zaključil Van Emden, ki se je upokojil s spoštovanja vrednimi 18 profesionalnimi zmagami, od tega enajstimi v vožnji na čas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice