Šport > Kolesarstvo
16595 ogledov

Ravno od njega tega niso pričakovali, med kritiki tudi Matej Mohorič!

Matej Mohorič Profimedia
Svetovni prvak v dirkanju po makadamu je presenetil z izjavo, da ne ve, če ima makadam resnično mesto v velikih tritedenskih dirkah.

Trasa dirke po Franciji 2024 še naprej deli kolesarski svet. Medtem ko so nekateri navdušeni, saj pričakujejo spektakularne boje, so nekateri zelo kritični do trase prihodnjega Toura, še posebej do devete etape, ko se bodo morali kolesarsi spopasti s kar 32 kilometri makadama. A če so od koga organizatorji in navijači pričakovali, da bo navdušen nad deveto etapo, je bilo to od aktualnega svetovnega prvaka dirkanja po makadamu, Mateja Mohoriča.

Toda vsestranski Slovenec je presenetil ter se postavil na stran tistih, ki niso zagovorniki tega, da se podobne etape vključi v največje dirke na svetu. "Nisem prepričan, da je to prava poteza. Še vedno gre za cestno dirko. Vem, da večina kolesarjev, še posebej tistih, ki se bodo borili za skupni seštevek, vloži toliko mesecev truda v to dirko in da vam potem predrta zračnica ali padec pokvarita vaše možnosti, je zelo zapletena situacija," je v pogovoru za Cyclingnews izjavil slovenski šampion.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nisem prepričan, če imajo takšne etape mesto v velikih tritedenskih dirkah. Mogoče, če bi iznašli pravilo, da takšna etapa ne bi vplivala na skupni seštevek. Toda po drugi strani, je pa mogoče zmaga v skupnem seštevku nagrada za najbolj kompletnega kolesarja. Tako da se o tem da diskutirati. Gre za odprto diskusijo. Na koncu pa so tako ali tako organizatorji tisti, ki odločajo," je precej nesebično razmišljal Slovenec, ki zagotovo ne bo napadal skupnega seštevka, a ga skrbi za vse tiste, ki jim lahko nepredvidljiva etapa v trenutku uniči dirko.

Čeprav deveta etapa s svojimi 32 kilometri makadama obljublja spektakel, je skorajda zagotovljen tudi kaos, prazne zračnice in padci pa bi lahko močno posegli v boj za skupno zmago, kjer bosta med med največjimi favoriti tudi dva Mohoričeva rojaka, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Čeprav je Pogačar nemudoma po razkritju trase navdušeno ponavljal, da se ob pogledu na traso ni mogel znebiti nasmeha, pa lahko le upamo, da ne bosta ravno naša favorita med tistimi osmoljenci, ki bodo plačali davek dirkanja po makadamu.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Kar pa se tiče Mohoriča in njegovega lova na nove etapne zmage, pa ga zagotovo ne moti, da bodo eno izmed etap preživeli tudi na "njegovem terenu". "Nisem še podrobno preučil trase, toda zagotovo me ne moti, da je vključena etapa po makadamu. Seveda se zavedam, da makadam vedno s seboj prinese kaos, toda sam imam ta luksuz, da mi je vseeno glede skupnega seštevka in zato lahko več tvegam in poizkušam izkoristiti vsako priložnost," je temo kontroverzne devete etape zaključil svetovni prvak v vožnji po makadamu.

Za organizatorje zagotovo pomeni velik šok, da ni njihove ideje o makadamski etapi podprl niti aktualni svetovni prvak dirkanja po makadamu. A po drugi strani je Matej že večkrat dokazal, za kako empatičnega kolesarja gre, ki dostikrat zadeve gleda iz širšega zornega kota. V tem primeru pač sočustvuje s številnimi odličnimi kolesarji, ki praktično celotno sezono podredijo tej dirki, na koncu pa lahko ravno podobna etapa uniči njihove sanje.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Mohorič se je tako postavil na stran kritikov devete etape po okolici Troyesa, ki bo vsebovala kar 14 makadamskih sektorjev. Med najbolj glasnimi kritiki zloglasne etape sta sicer zaenkrat šefa Jumbo-Visme in Soudal-QuickStepa, Richard Plugge in Patrick Lefevere, ter seveda večno nezadovoljni Remco Evenepoel.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:16 07.november 2023.

    Naduvani in jokica Remco!!! Že tako nima šanse,še tisto Vuelto je več kot posreči dobil!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:26 07.november 2023.

    Pogačar je zmagal na Japonskem

Sorodne novice