Šport > Kolesarstvo
7358 ogledov

Rogličev športni direktor pojasnil, zakaj od Primoža ne pričakujejo toliko zmag

Primož Roglič Epa
Bora-Hansgrohe od Rogliča vsaj v prvi sezoni ne pričakuje ponovitve spektakularne sezone 2023, saj bo Slovenec potreboval čas za adaptacijo na novo ekipo.

Čeprav mu njegova zdaj že nekdanja ekipa Jumbo-Visma ni dovolila nastopiti na največji dirki na svetu, Tour de France, je za slovenskim kolesarskim šampionom Primožem Rogličem verjetno celo najuspešnejša sezona njegove kariere.

Izjemni Slovenec je bil do sredine septembra praktično nepremagan, saj je slavil na čisto vseh dirkah, katerih se je udeležil, preden je na letošnji Vuelti prejel navodila vodstva ekipe, da mora skupno zmago na dirki po Španiji prepustiti moštvenemu kolegu Seppu Kussu.

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred nastopom na španski pentlji pa je naš šampion nanizal zmage na dirkah Tirreno-Adriatico, po Kataloniji, Italiji in po Burgosu. Sledilo je omenjeno tretje mesto z Vuelte, medtem ko je sezono končal z zmago na dirki po Emiliji, četrtim mestom na dirki Tre Valli Varesine in tretjim mestom na dirki po Lombardiji.

V celotni sezoni je Roglič zbral kar 15 zmag, na nobeni izmed dirk pa ni bil slabši kot četrti. Ekipa Bora-Hansgrohe, kateri se je Slovenec pridružil po koncu letošnje sezone, je tako ujela pravega kapitalca. Toda po besedah športnega direktorja nemške ekipe in nekdanjega odličnega kolesarja Enrica Gasparotta se ponovitev takšnih dosežkov vseeno ne pričakuje tudi v prihodnji sezoni.

V intervjuju za bici.news ga je namreč pričakalo vprašanje, če lahko izjemno močna ekipa Bora-Hansgrohe na dirki po Franciji konkurira takšnima velesilama, kot sta Jumbo-Visma in UAE Team Emirates, nekdanji specialist za prestižne enodnevne klasike pa je pojasnil, da je veliko odvisno od tega, kako se bo Roglič ujel s preostankom moštva. Da jim bo to v prvem delu sezone najpomembneje ter da bodo dali Primožu čas, da se navadi na novo ekipo, brez pritiska in pričakovanja številnih zmag.

"Vse bo odvisno od tega, kako pripravljen bo Primož prišel na Tour. Jasno je, da je celotno kariero preživel v istem okolju in po vseh teh letih je odlično deloval v tem avtomatizmu. Tako da verjamem, čeprav je 'Rogla' fantastičen moštveni kolega, katerega skupina nemudoma vzljubi, da bo moral najprej razumeti svoje moštvene kolege in oni bodo morali razumeti njega in njegove potrebe," je glavno težavo pri menjavi ekipe izpostavil nekdanji dvakratni zmagovalec dirke Amstel Gold.

Enrico Gasparotto | Avtor: Profimedia Profimedia

"Temu bodo služile dirke, katerih se bo lotil v pripravah na Tour. Tako da predvidevam, da bo to razlog, zakaj bi znal v času pred dirko po Franciji zmagoval manj, kot je vajen. Zaradi te dinamike in ne zato, ker bi bil kaj počasnejši," je Gasparotto potrdil, da pri Bori ne pričakujejo, da bo Roglič takoj po prihodu zmagoval v serijah, kot je to počel pri Jumbo-Vismi. Potreben bo namreč čas, da se navadi na novo okolje in sotekmovalce.

"Ko po tolikih letih spremenite okolje, je vedno potrebno nekaj časa, da ste ponovno na svojem maksimumu. Če bomo tretja najboljša ekipa, to pomeni, da obstaja še nekaj, kjer se lahko izboljšamo. Če pa bomo ena izmed ekip, ki se bo borila za zmago, bo to pomenilo, da so bile priprave na dirko po Franciji popolne," je pogovor o Primožu in njegovem naskoku na edino veliko etapno dirko, ki mu še manjka v zbirki, zaključil Gasparotto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice