Šport > Kolesarstvo
7195 ogledov

Eden največjih vseh časov izrazil nestrinjanje, javno je podprl Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Bernard Hinault se ne strinja z letošnjim izborom kolesarja leta, nagrado bi moral dobiti Tadej Pogačar!

Torkovo svečano podelitev nagrade za kolesarja leta, famozno Zlato kolo (Velo d'Or), sta s svojo prisotnostjo počastila tudi dva največja kolesarja vse časov, Eddy Merckx in Bernard Hinault. Nobena skrivnost ni, da prvi velja za velikega navdušenca nad našim Tadejem Pogačarjem, katerega je v preteklosti večkrat imenoval kot edinega svojega dostojnega naslednika, ki si zasluži vzdevek "kanibal", in zagotovo je bil legendarni Belgijec presenečen, ko je izjemni Slovenec ostal brez zaslužene nagrade.

Prvo mesto je namreč zasedel Jonas Vingegaard, na drugem je končal Mathieu van der Poel, medtem ko je naš šampion, ki je tudi v letošnji sezoni prestavljal meje mogočega, po mnenju "strokovnjakov" končal šele na tretjem mestu. A če je za Merckxa že znano, da se zagotovo ni strinjal z izborom, je tokrat presenetil tudi Bernard Hinault, ki je javno izrazil mnenje, da se ne strinja z izbiro ter da bi sam nagrado podelil našemu junaku.

Bernard Hinault | Avtor: Profimedia Profimedia
"Seznam kandidatov ustreza temu, kar smo videli v letošnji sezoni, zagotovo so to trenutno najboljši kolesarji na svetu," se je z izbiro kandidatov strinjal Hinault, ki pa se ni mogel strinjati z izbiro zmagovalca. "Med njimi pa je težko določiti, kateri je na katerem mestu, kdo je boljši od koga. Toda sam bi verjetno glasoval za Tadeja Pogačarja," se Hinault ni strinjal, da bi si Zlato kolo zaslužil Danec Vingegaard.

Hinaultu je seveda težko nasprotovati, saj je Pogačar sezono končal s kar 17 zmagami (zaostal je le za sprinterjem Jasperjem Philipsenom) in prepričljivo na prvem mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze, z ogromno prednostjo pred Vingegaardom, prav tako pa je v eni sezoni osvojil kar dva velika spomenika kolesarstva (dirko po Flandriji in Lombardiji), dve izmed treh prestižnih Ardenskih klasik (dirko Amstel Gold in Valonsko puščico), bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, kljub še nezaceljeni poškodbi pa je dirko po Franciji končal na drugem mestu ter z dvema etapnima zmagama.

In če se kdo spozna na kolesarstvo in ima njegovo mnenje posebno veljavo, je to zagotovo Bernard Hinault, legendarni "Jazbec", ki je tekom svoje profesionalne kariere zbral kar 147 zmag ter rekordno petkrat slavil na dirki po Franciji.

Bernard Hinault | Avtor: Profimedia Profimedia
Hinault je tekom svoje kariere 13-krat nastopil na velikih tritedenskih dirkah, od katerih je z ene odstopil (medtem ko je bil v vodstvu), dve končal na drugem mestu ter zmagal na preostalih desetih, s katerimi na večni listi zaostaja le za Merckxom in njegovimi enajstimi zmagami. Bil je tudi svetovni prvak, v svoji zbirki pa ima tudi tri od petih spomenikov kolesarstva, dirke Liege-Bastogne-Liege, Pariz-Roubaix in po Lombardiji.

Morda Pogačar ni osvojil Zlatega kolesa, a mu priznanje s strani takšne legende zagotovo pomeni več, kot pa izbor s strani določenih "strokovnjakov".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ajdemi___Pushi 09:51 29.oktober 2023.

    Jebeš nagrade enga obskurnega cajtenga. UCI lojtra vse pove

Sorodne novice