Šport > Kolesarstvo
22644 ogledov

Ni se jim izšlo z Rogličem, zdaj so podpisali enega najbolj kontroverznih asov

Nairo Quintana Epa Nairo Quintana
Osramočeni kolesarski as Nairo Quintana se po dopinški aferi vrača v kolesarstvo z ekipo Movistar.

Nekdanji drugouvrščeni s kolesarske dirki po Franciji Nairo Quintana se po enoletnem premoru presenetljivo vrača v kolesarstvo s svojo nekdanjo ekipo Movistar. Kot je danes sporočila španska ekipa, je Quintana podpisal enoletno pogodbo.

Nekdanjemu zmagovalec Gira in Vuelte iz Kolumbije so med dirko po Franciji leta 2022 dokazali uporabo zdravila proti bolečinam tramadola. Po mnenju Mednarodne kolesarske zveze (Uci) uporaba tramadola ni dopinški prekršek, gre pa za kršitev zdravniških pravil Ucija, saj je ga pogosto uporablja za prikrivanje drugih spornih substanc.

Nairo Quintana Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Quintani so takrat odvzeli končno šesto mesto, vendar prekršek ni povzročil tudi suspenza. Kljub temu je kolumbijski zvezdnik takrat prekinil pogodbo s francosko ekipo Arkea Samsic, v sezoni 2023 pa si ga po incidentu ni želela nobena izmed kolesarskih ekip.

Sedaj pa sledi njegova vrnitev k ekipi Movistar, za katero je 33-letnik vozil od leta 2012 do 2019 in z njo dosegel svoje največje uspehe. Med drugim je v letih 2013 in 2015 na Touru zasedel drugo mesto v skupnem seštevku.

Quintana je sicer po svojem preboju med najboljše kolesarje sveta veljal za naravnega naslednika Chrisa Frooma in Alberta Contadorja, katerima se je po letih dominiranja krivulja počasi začela usmerjati navzdol. Toda Kolumbijec je svoje najboljše predstave pokazal ravno v času njunega zenita, ko sta bila ravno za odtenek močnejša, ko pa bi moral narediti tisti odločilni korak in začeti serijsko zmagovati na največjih dirkah sveta, Kolumbijec preprosto ni več uspel ponoviti predstav iz svojih mladih let.

Vseeno je tekom svoje kariere dosegel odlične rezultate in velja za enega najbolj konstantnih in uspešnih kolesarjev za velike tritedenske dirke. Poleg zmage na Giru in Vuelti ter dveh drugih mest na Touru je velike tritedenske dirke kar dvanajstkrat zaključil v prvi deseterici, od tega šestkrat na stopničkah.

nairo quintana | Avtor: EPA EPA

Kljub zmagi na dirki po Franciji Egana Bernala še vedno velja za najboljšega kolumbijskega kolesarja vseh časov ter enega najboljših kolesarjev tega tisočletja. Bil je specialist za etapne dirke, poleg uspehov na velikih tritedenskih dirkah, pa je zabeležil številne odlične rezultate na najprestižnejših etapnih tedenskih dirkah, med drugim je dobil dirke po Baskiji, Kataloniji, Romandiji, med Tirenskim in Jadranskim morjem, Burgosu, Provansi in tudi enodnevno klasiko po Emiliji.

Po nekaj slabših rezultatih je odlično formo ponovno našel ravno v letu 2022, ko je bil peti na dirki Pariz-Nica, četrti na dirki po Kataloniji in šesti na dirki po Franciji, preden so zaradi spornih substanc izbrisali njegov dosežek. Kakšno formo je po enoletnem premoru še uspel ohraniti, zaenkrat še ni jasno, a so mu pri Movistarju pripravljeni dati priložnost, potem ko še vedno neuspešno iščejo novega kapetana ekipe, saj jim pred tedni ni uspelo v svoje vrste zvabiti našega asa Primoža Rogliča, ki je raje izbral ekipo Bora-Hansgrohe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice