Šport > Kolesarstvo
2152 ogledov

Pogi o tem, zakaj je bil Vingegaard boljši na Touru

Tadej Pogačar Epa
Tadej Pogačar je spregovoril o tem, kaj ga je stalo zmage na dirki po Franciji.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je še drugo leto zapored na dirki po Franciji moral priznati premoč ekipi Jumbo-Visma in njenemu kapetanu Jonasu Vingegaardu. V pogovoru za ameriški FloBikes je spregovoril o razlogih za tokratni poraz na francoski pentlji.

"Morda me je to, da sem se moral pripraviti za dirko po Flandriji in ardenske klasike, stalo zmage na Touru. To ni idealna kombinacija, a rad dirkem in iščem nove izzive. Težko bi se mi bilo osredotočiti le na mesec julij, ko pa vem, da sem lahko dober tudi v prvem in zadnjem delu sezone," je izjavil Pogačar, ki sicer še ni povsem zaključil sezone, ta konec tedna bo nastopil na kriteriju na Japonskem.

Pogi je v prvem delu sezone osvojil tudi enega od kolesarskih spomenikov, najboljši je bil na dirki po Flandriji, nato pa se je poškodoval na dirki Liege - Bastogne - Liege. Zlomil si je kosti v zapestju. Zaradi poškodbe nekaj tednov ni mogel normalno trenirati. "Ta padec mi vsekakor ni pomagal. Če morate šest tednov trenirati na 'trenažerju', niste pripravljeni za tri tedne sprintov in vzpenjanja. Že tako ali tako me je čakalo velio dela po Liegeu, imel pa sem še poškodbo zapestja. To je bilo preprosto preveč. Nisem imel potrebnih temeljev za dirko po Franciji," meni Pogačar.

Če je v prvih dveh tednih na letošnjem Touru bil ogorčen boj z Vingegaardom za vsako sekundo, pa v tretjem tednu ni več uspel zdržati Dančevega tempa. Slednji je naredil precejšnjo razliko že na kronometru, nato pa je Slovence v naslednji etapi na Col de la Loze povsem omagal in si pridelal več minut zaostanka.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

V nadaljevanju sezone je Pogačar sicer osvojil bron na svetovnem prvenstvu, postal je drugi Slovenec po Andreju Hauptmanu z odličjem na cestni preizkušnji, pred mesecem dni pa je še tretjič zapored dobil zadnji spomenik sezone - dirko po Lombardiji.

"Imam že veliko izkušenj, a še vedno se lahko marsikaj naučim. Moje telo lahko v naslednjih letih še napreduje, čeprav je to vse težje izboljševati. Zdaj je vse odvisno od manjših detajlov in mojih delovnih navad," je o še dodatnem napredku menil znova prvi kolesar sveta po UCI lestvici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 17:49 03.november 2023.

    Sem že razlagal. Ni dovolj, da glava hoče, če telo ne zmore. Preproso Pogačar ni bil na tur povsem pripravljen. Izraz na obrazu, kasneje herpes, takojšnja utrujenost ob skokih - pospeševanjih, so povedali svoje, sploh pa je bilo vse jasno ...prikaži več po kronometru. Nekdo je razlagal, da dela napako, ker pije ledeno vodo, ko je vroč, sam sem se spraševal, zakaj ne nosi rokavic, še posebej zaradi poškodbe, tako, da je bilo drugo mesto pravzaprav velik uspeh.

Sorodne novice