Šport > Kolesarstvo
5618 ogledov

Odlične novice! Kolesarski as, ki se je zbudil iz kome, upa na vrnitev

Julian Mertens Twitter
Belgijski kolesar se je po po brutalnih poškodbah, ki bi ga skoraj stale življenja, ponovno vrnil na kolo.

Iz Belgije prihajajo fantastične novice. Kolesar ene najmočnejših belgijskih ekip Bingoal WB (ekipa Pro kategorije, drugega najvišjega ranga, takoj za WorldTour ekipami), Julian Mertens, ki je konec maja v grozljivi nesreči utrpel življenjsko nevarne poškodbe in je več dni preživel v umetni komi, se je po več mesecih rehabilitacije ponovno vrnil na kolo.

"Zame se je v trenutku nesreče čas ustavil. Traktor je izgubil del tovora, ki ga je prevažal, sam sem se poizkusil ogniti oviram, pri tem pa sem izgubil nadzor nad kolesom in treščić v vozilo," se je v ekipnem sporočilu za javnost nesreče spomnil specialist za spomladanske klasike, preden je razkril, kakšne poškodbe je vse utrpel v grozljivi nesreči.

Julian Mertens | Avtor: Profimedia Profimedia

"Telesne poškodbe so bile zelo hude. Skoraj celoten zgornji del telesa sem imel zlomljen. Zlomljenih sem imel devet reber, na dveh mestih hrbtenico, zlomljeno lopatico, ključnico, čeljust, izpadli so mi številni zobje, zlomljene sem imel roke, vretenca, poškodovano sem imel zatilje, leve noge več dni nisem čutil … Nekaj dni sem bil tudi v umetni komi."

26-letnik je prestal več operacij, preden so ponovno začele delovati vse telesne funkcije, na koncu pa je kar senzacionalno uspel zelo hitro okrevati po poškodbah. In vsega pet mesecev po nesreči se je vrnil na kolo. "Zelo postopoma sem se lahko začel premikati, znova sem se naučil hoditi s svojim fizioterapevtom. Julija sem imel še eno operacijo na hrbtenici, kjer so mi vsadili protezo. Nato se je lahko začela ponovna ocena stanja."

Pogodba z ekipo ga veže do konca leta 2024, kolesar pa si je želel čim bolje in hitreje okrevati, da bi poskušal nadaljevati s kariero. "To, da sem vrhunski športnik, mi je pomagalo narediti velike korake naprej. Spet sem lahko začel malce teči, plavati. Oktobra sem spet videl svoje kolo. Priznam, da sem bil na začetku bolj živčen kot običajno, a mi je v veliko veselje, da sem ponovno lahko začel rahlo kolesariti."

Julian Mertens | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imel sem svoje dvome, priznam. Na začetku nismo vedeli, kako se bodo vse te poškodbe, ti zlomi razvili. Zdravniki sami niso mogli natančno napovedati. Na tem nivoju nismo več na področju eksaktne znanosti, od vsakega zdravje je drugačno. Imel sem srečo, da se je vse dobro razvilo," ni skrival veselja. "Prvi pozitiven občutek sem dobil po drugi operaciji, ko sem začutil, da hitro napredujem. Takrat sem dobil nov zagon."

Obdobje med sezonama se je komaj začelo in Mertens ni prepričan, kaj bo prinesla prihodnost. Sam pri sebi si želi, da se že naslednje leto vrne k ekipnim treningom in dirkam. "Želim dati čas času, iti naprej korak za korakom. Zato mi je težko jasno videti prihodnost, predvideti trenutek, ko bom ponovno na optimalnem nivoju. Na stvari gledam kratkoročno in upam, da bom v naslednjih tednih še napredoval. Moj prvi cilj je, da se ponovno udeležim treningov z mojo ekipo, tudi če bo raven mojih treningov prilagojena mojemu stanju in tudi če bom najprej moral trenirati individualno, preden se pridružim skupini," je zaključil.

Julian Mertens | Avtor: Profimedia Profimedia

Mertens se je sicer na kolesarsko sceno prebil pri razvojni ekipi takratnega WorldTour moštva Lotto Soudal (današnji Lotto-Dstny), medtem ko se je med profesionalce podal s prestopom k belgijski ekipi Sport Vlaanderen Baloise, ki slovi po tem, da so pri njej svojo kariero na višji nivo dvignili številni odlični belgijski kolesarji.

Po treh letih pri Sport Vlaanderen Baloise je pred letošnjo sezono prestopil k ekipi Bingoal WB, za katero je nastopal na večini največjih spomladanskih klasik, med drugim tudi na dirki po Flandriji (že njegov četrti nastop na kraljici klasik), dirki Liège-Bastogne-Liège, Valonski puščici, dirki skozi Flandrijo, Gent-Wevelgemu, E3 Saxo klasiki ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 10:11 14.november 2023.

    Juriš krajšemu življenju naproti!

  • Pepe007 09:08 14.november 2023.

    Neverjetno, kaj zmore mlado telo in malo medicine.

Sorodne novice