Šport > Kolesarstvo
3454 ogledov

Slovenska ekipa do izjemne zmage na prestižni dirki

Marta Bastianelli Epa
Po 18 mesecih čakanja ponovno do zmage.

Kolesarke ekipe Ale BTC Ljubljana se veselijo nove zmage. V drugi etapi dvodnevne dirke po Švici jim jo je priborila Italijanka Marta Bastianelli, ki je bila najhitrejša v sprintu skupine devetih kolesark, ki so imele na cilju 97 kilometrov dolge etape šest sekund prednosti pred zasledovalkami.

Bastianellijeva je v skupnem seštevku zasedla 12. mesto, od kolesark ljubljanske ekipe pa je bila na osmem mestu najboljša Tatiana Guderzo. Za zmagovalko Britanko Elizabeth Deignan je zaostala štiri minute in 36 sekund. Slovenskih kolesark v ekipi Ale BTC na dirki ni bilo.

Marta Bastianelli | Avtor: Epa Epa

Italijanska veteranka, ki se v svoji karieri lahko pohvali celo z naslovom svetovne prvakinje iz leta 2007 je tako slavila sploh prvo zmago v zadnjih 18 mesecih, potem ko je nazadnje dobila Dirko po Valencii februarja 2020, kar je bila do danes sploh njena edina zmaga za to italijansko-slovensko ekipo.

"Po tako dolgem času brez zmage sem to resnično potrebovala, je zelo pomembna zmaga zame. Na začetku nisem vedela, če bo beg uspel, toda v njem je bilo kar nekaj dobrih kolesark. Na koncu mi je uspelo dobiti etapo, zaradi česar sem zelo vesela zase in za svojo ekipo," je po dirki povedala 36-letnica, ki se v svoji bogati karieri lahko pohvali s kar 32 zmagami, med drugim na Svetovnem in Evropskem prvenstvu, dirki Gent-Wevelgem, Dirki po Flandriji...

Marta Bastianelli | Avtor: Epa Epa

Bastianellijeva je v svoji karieri znala dobiti tudi množične sprinte glavnin, a je njena prava posebnost sprint manjše skupine, kot je bila tudi na današnji preizkušnji. Izkušena Italijanka je tokrat s sprintom pametno počakala, izkušeno je sledila češki tekmici ter jo obvozila šele tik pred ciljem.

"Na začetku sem se držala v ozadju glavnine, saj je deževalo in je bilo zelo hladno. Nisem imela energije, da bi se borila v ospredju. Toda na koncu sem se odločila, da se pridružim begu, saj je lažje dobiti etapo iz bega, skupinski sprinti so vedno zahrbtni. Verjela sem, da je možno pobegniti in se udariti za zmago," je zaključila izjemna Italijanka, ob Španki Mavi Garcia in Rusinji Anastaziji Čursini (zmagovalka Dirke po Burgosu) ena glavnih orožij slovensko-italijanske ekipe.

 

Med moškimi zmaga Küngu

Istočasno kot se je končala ženska preizkušnja, pa se je začela tudi moška kolesarska dirka po Švici, na kateri smo bili priča dvojnemu zmagoslavju domačih kolesarjev. Uvodni, 10,9 kilometra dolg kronometer v Frauenfeldu je pripadel Stefanu Küngu (Groupama-FDJ), ki je bil štiri sekunde hitrejši od Stefana Bisseggerja, z zaostankom 12 sekund je tretje mesto zasedel Italijan Mattia Cattaneo.

Edini slovenski predstavnik na dirki, kolesar ekipe Bahrain Victorious Domen Novak, je zasedel 152. mesto, za zmagovalcem je zaostal minuto in 39 sekund.

Svojo prvo etapo po vrnitvi na dirke je opravil Nizozemec Tom Dumoulin, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi z zaostankom 32 sekund je zasedel 16. mesto. Le mesto in sekundo pred njim je bil eden od favoritov dirke Ekvadorec Richard Carapaz.

Zelo dobra vožnja pa je uspela svetovnemu prvaku v cestni vožnji Francozu Julianu Alaphilippu, zaostal je 19 sekund in zasedel peto mesto.

Dirka ima osem etap, v nadaljevanju prav nobena ne bo povsem ravninska. Od zanimivejših imen, ki bi se lahko borili za zmago, poleg že omenjenih nastopajo še Danec Jakob Fugelsang, Kolumbijec Rigoberto Uran, Španec Marc Soler, Nemec Maximillian Schachmann, zanimivo bo videti, kako se bosta v hribih odrezala specialist za enodnevne preizkušnje Nizozemec Mathie Van de Poel in Švicar Marc Hirschi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.