Šport > Kolesarstvo
4483 ogledov

Touru se obeta zgodovinska in zelo opazna sprememba

Louvre Tour de France Epa
Vse dirke po Franciji so se končale na enak način. Morda bo tradicije naslednje leto konec.

Francoske oblasti resno razmišljajo, da bi sklepno etapo kolesarske dirke po Franciji v letu 2024 gostila Nica in zamenjala Pariz s tradicionalnim finalom na Elizejskih poljanah. Razlog so olimpijske igre, ki jih bo čez dve leti gostila francoska prestolnica, poroča tamkajšnja tiskovna agencija AFP.

Pristojna ministrica za šport Amélie Oudéa-Castéra je danes potrdila, da gre še za delovno verzijo zamisli. Očitno pa so o tem v vrhu francoske politiki razpravljali že v ponedeljek, ko so tematiko olimpijskih in paraolimpijskih iger na posvetu obravnavali francoski ministri. Vsem je jasno, da bo športni koledar 2024 v Parizu zaradi iger, te bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom, nekoliko spremenjen.

Tadej Pogačar Konec ugibanj Šport Padla je odločitev, ali bo Pogačar nastopil tudi na Vuelti

V obdobju iger bo povečana stopnja varnosti in ocena ministrov je, da bi s Tourom in kolesarsko dirko v Parizu morali preveč razpršiti policijske enote, zato je bolje, da bi se dirka končala drugje. Oudéa-Castéra je povedala še, da bodo prilagodili tudi vse ostale dogodke v koledarju, ki jih bo pač moč prilagoditi.

Letos se je dirka končala 21. julija, kar bi ob enakem scenariju 2024 pomenilo le pet dni pred igrami, to pa bi že lahko bil velik zalogaj za prireditelje. Dejstvo pa je, da je Pariz gostil prav vse sklepne etape Toura vse od leta 1905, zato bodo o vseh spremembah tudi v politiki še enkrat razmislili in vse verzije so vsaj zaenkrat še predlogi sprememb.

Po drugi strani pa so v Nici potrdili, da so si prireditelji Toura že ogledali morebitni finale in pogoje za sklepno etapo 2024 v tem sredozemskem mestu.

Da gre pri olimpijskih igrah za velikansko zadevo, pa je pred časom potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v pogovoru za časnik l'Equipe potrdil, da bodo "vsi kulturni ali športni dogodki, ki se odvijajo v tem obdobju, izvedeni pred ali po igrah, da ne bi mobilizirali policije."

Primož Roglič Kolesarska legenda Šport Oglasil se tudi glavni kritik Jumbo-Visme in presenetil: "Roglič je ..."
Komentarjev 1
  • radovednica 18:06 26.julij 2022.

    Kaj, če bi to prestavili v Kamniško bistrico, bi blo spet več kot pol Slovenije javnih cest zaradi tega zaprtih!?

Sorodne novice