Šport > Kolesarstvo
529 ogledov

Ubežniki obračunali za zmago, rumena majica menja lastnika

Louis Meintjes Epa
Ubežniki so se pomerili za zmago v četrti etapi dirke po Baskiji, na kateri so je v množičnem padcu dobrih 30 km pred koncem poškodovalo več favoritov. Etapo je dobil Louis Meintjes, rumeno majico pa je po odstopu Primoža Rogliča oblekel Mattias Skjelmose.

Južnoafričan Louis Meintjes je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Baskiji, ki jo je 33 km pred koncem zaznamoval grozljiv padec z vsemi tremi glavnimi favoriti. Slovenec Primož Roglič, Belgijec Remco Evenepoel in Danec Jonas Vingegaard so zaradi padca odstopili, majico vodilnega pa bo v petek nosil Danec Mattias Skjelmose.

Mattias Skjelmose | Avtor: Epa Epa

Do padca je prišlo okoli 33 km pred koncem etape med Etxarri Aranatzom do Legutia (159 km) pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem desnem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem betonskem jarku.

Najhuje sta jo skupila Vingegaard (Visma-Lease a Bike) in Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki so ju z reševalnim vozilom nepremična, a pri zavesti, odpeljali v bolnišnico na temeljite preglede.

Dirka ustavljena Šport Trije favoriti na tleh, konec za Rogliča, Vingegaard se ni pobral

Roglič (Bora-hansgrohe) je prav tako končal dirko, a so ga v dolino odpeljali z ekipnim vozilom. Pri tem je v televizijske kamere pokazal dvignjen palec, s čimer je nakazal, da jo je po grozljivem množičnem padcu in pristanku v jarku relativno dobro odnesel.

Roglič je že dan prej grdo padel na spustu, a se okrvavljen in potolčen vrnil v glavnino ter zasedel 18. mesto. Danes pred etapo so iz ekipe sporočili, da bo vztrajal in dirkal, a je njegov lov na tretjo zmago po Baskiji ustavil grozljiv padec 33 km pred koncem.

"Vseeno mi je že za ta vprašanja, ali bom dirkal ali ne. Povsem enostavno je, še vedno sem tu po včerajšnjem padcu. Končal sem v času glavnine, danes pa bom videl, ali lahko dirkam in kako se bo telo odzvalo. Tako kot ostali bom šel na polno, saj bodo v zahtevnem zaključku vsi napadali," je za Eurosport sporočil pred nesrečno etapo.

Odstopil je tudi Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki se je sicer izognil jarku ob cesti, a poletel čez njega in pri tem izgubil nadzor nad kolesom. Pri zmagovalcu dirke po Španiji sumijo vsaj na zlom ključnice.

Za zdaj ekipe Bora-hansgrohe, Soudal-Quick Step, Visma-Lease a Bike, UAE Team Emirates ter ostale od še osmih v padec vpletenih kolesarjev niso podale natančnih informacij o stanju svojih kolesarjev.

Laurence Pithie Odmevna okrepitev Šport Največje odkritje letošnje sezone se bo pridružilo Rogliču pri Bori

Zaradi odstopa vseh treh glavnih favoritov bo v petkovi etapi rumeno majico vodilnega nosil Skjelmose (Lidl-Trek), ki je bil pred tem tretji v skupnem seštevku za Rogličem in Evenepoelom. Drugi je po novem Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) z zaostankom štirih sekund, tretji pa je Francoz Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels), ki zaostaja šest sekund.

Organizatorji so se zaradi nerazpoložljivosti reševalnih vozil in pomanjkanja zdravniškega osebja odločili, da bodo za etapno zmago (brez bonifikacijskih sekund) dirkali le ubežniki. Teh je bilo v trenutku padca v ospredju šest.

Med njimi je imel največ moči Meintjes (Intermarche-Wanty), ki je slavil sedmo zmago v karieri. Drugi je bil Novozelandec Reuben Thompson (Groupama-FDJ), tretji pa Čeh Karel Vacek (Burgos-BH).

"To ni način, na katerega bi rad zmagoval. Veliko veselja ob tej zmagi ne občutim, saj si želim, da bi vsi imeli enake možnosti v boju za zmago. Vsem vpletenim v padec želim čimprejšnje okrevanje," je po etapi za organizatorje dejal Meintjes.

Louis Meintjes | Avtor: Epa Epa

Glavnina po odločitvi organizatorjev do konca etape ni dirkala, zato so časovne razlike med kolesarji ostale enake.

V petek bo na sporedu predzadnja etapa od Vitoria-Gasteiza do Amorebieta-Etxana (175,9 km) s tremi kategoriziranimi vzponi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 19:34 04.april 2024.

    Če pogledam nazaj , so pa generalno za vse padce , drenjanje in odrivanje krive najboljše profesionalne ekipe , ki so prišle trenirat taktike na dirko , namesto zares dirkati. Zato je tudi bila skupina njih 200 vedno na kupu ...prikaži večpu , pa če so šli že čez 4 klanec. Tega pa org. verjetno ni pričakoval , da se z zadnjega klanca gorske ceste spusti skupaj 195 kolesarjev , medtem ko bi morali voziti eden za drugim in to le 20-30 najboljših.

  • Idioti 19:27 04.april 2024.

    Kako Špance ni sram !! Kako ni sram tegale zmagovalca nepoznane ekipe , ki je še z drugimi nepoznanimi smetila na dirki . Kako organizatorja ni sram , da je na dokazan šlamperaj in mogoče tudi tožbe ekip , nadaljevati ...prikaži več tako nezaščiteno traso dirke . Zgleda da ne bodo odnehal , dokler enga ne ubijejo , za mal da jim ni ratal 3 najboljših naenkrat . Kolko je do konca še takih pizdarij . 500M pred ciljem so naredili zožanje in ovinek , kako se bi pa tu splazilo 200 kolesarjev pa tudi sami ne vedo !