Šport > Kolesarstvo
12606 ogledov

Ukrajinska zvezdnica zatočišče našla v Sloveniji

Jana Belomojna Profimedia Jana Belomojna.
Slovenija je ponudila zatočišče 21 Ukrajincem, starih od 16 do 29 let.

V Sloveniji so zatočišče pred vojno v Ukrajini našli tudi gorski kolesarji iz ukrajinske reprezentance v olimpijskem krosu. Med njimi je tudi ena največjih zvezdnic tega športa Jana Belomojna, poroča slovenski športni portal Sportal.

Vse potrebno za prihod ukrajinskih kolesarjev usklajuje Kolesarska zveza Slovenije, za brezplačno nastanitev pa so poskrbeli na Občini Kočevje.

Kot navaja Sportal, je v Logatcu začasno nastanitev že našla večja skupina mladih nogometašev in njihovih trenerjev ter spremljevalcev, v prihodnjih dneh v Slovenijo prihajajo tudi člani ukrajinske reprezentance v olimpijskem krosu.

Tadej Pogačar UCI Šport Pogačar in Roglič kraljujeta, od Slovenije boljša le ena država

"Prejšnji četrtek se je na Kolesarsko zvezo Slovenije obrnila sekretarka ukrajinske zveze in nas prosila za pomoč. Takoj smo stopili v akcijo. Za zdaj smo s pomočjo Občine Kočevje, ki je ponudila, da bo krila stroške njihove nastanitve, kolesarjem in trenerjem že uredili bivanje, začeli smo tudi zbirati sredstev za njihove potrebe," je za Sportal pojasnil Jan Starman, predsednik Odbora za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Slovenija je ponudila zatočišče 21 Ukrajincem, starih od 16 do 29 let. Med njimi je 16 kolesarjev in kolesark, pet trenerjev oziroma spremljevalcev in žena enega od kolesarjev, ki bo k nam pripotovala s 14-mesečnim dojenčkom.

Prvi trije ukrajinski kolesarski begunci, 29-letna olimpijka Jana Belomojna (na spodnji fotografiji), skupna zmagovalka svetovnega pokala v olimpijskem krosu leta 2017, evropska članska prvakinja in svetovna podprvakinja, obetaven mladinec Oleksandr Hudima in trener Maksim Gavrilenko, so že pripotovali v Slovenijo in so trenutno nastanjeni v bližini Nove Gorice. Preostali dve skupini pričakujejo do konca meseca, še navaja Sportal.

Jana Belomojna | Avtor: Profimedia Profimedia

 
Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:22 17.marec 2022.

    Kaj moški vrhunski športniki so tretirani drugače kot pač ostali moški? Prvim ni treba v boj za domovino?