Šport > Kolesarstvo
982 ogledov

Pogačar dobil eno najprestižnejših etapnih dirk sezone

Tadej Pogačar Profimedia
Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je dobil sprint na zadnji etapi dirke Tirreno-Adriatico, medtem ko je skupni seštevek še drugo leto zapored pripadel Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates).

Nemški sprinter Phil Bauhaus je dobil sprint glavnine pred Italijanom Giacomom Nizzolom (Israel - Premier Tech) in Avstralcem Kadenom Grovsom (Team BikeExchange Jayco) na 159 kilometrov dolgi etapi s startom in ciljem v San Benedettu del Trontu na prestižni tedenski dirki Tirreno-Adriatico.

Zmagovalec dveh etap, Slovenec Tadej Pogačar, je etapo končal kot 33. na varnem v glavnini, s čimer je potrdil drugo zaporedno zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Skupni seštevek je dobil z ogromno prednostjo za zgolj tedensko dirko, na kateri je bilo kar nekaj etap rezerviranih za sprinterje. Pred Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) je slavil s kar minuto in 52 sekundami prednosti, medtem ko je Mikel Landa (Bahrain Victorious) zaostal že za 2:33.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

To je bila 37. zmaga v karieri za Pogačarja (toliko jih ima recimo tudi izjemni Julian Alaphilippe), ki je kot poklicni kolesar letos začel šele svojo četrto sezono. V tem letu je že dobil večdnevno dirko po Združenih arabskih emiratih ter prestižno klasiko Strade Bianche pretekli konec tedna. Ob vseh etapnih uspehih je to že sedma zmaga v sezoni. V letu 2021 jih je dosegel 13.

Triindvajsetletni Pogačar je skupno zmago za trizob obeh italijanskih morij začel tlakovati že v uvodni vožnji na čas, ki jo je končal na tretjem mestu. Takrat je za svetovnim prvakom, Italijanom Filippom Ganno, zaostal 18 sekund. Do skupnega vodstva je dvakratni zmagovalec dirke po Franciji prišel v četrti etapi do Bellanteja, ko je tekmece ugnal v zadnjih nekaj 100 m etape. V zahtevni peti etapi je nato kljub zgrešenemu ovinku ob koncu preizkušnje zanesljivo zadržal skupno vodstvo, v soboto pa si je s prepričljivo zmago v kraljevski etapi že zagotovil drugi zaporedni uspeh na tej dirki.

Odkar je leta 2019 prestopil v vrste UAE Team Emirates, je Pogačar slavil že jubilejno deseto zmago na večdnevnih dirkah, med njimi največja uspeha ostajata zmagi na Touru v letih 2020 in 2021, a se tudi zmagi na dirki med dvema morjema štejeta med najprestižnejše, saj gre že za dolgoletno dirko najvišjega ranga in velja za eno najprestižnejših enotedenskih dirk v koledarju.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Danes je bilo v redu, bolj sproščeno kot v dneh pred tem in predvsem bolj toplo. V zaključku smo bili sicer malce živčni, ampak na koncu se je za nas vse izšlo dobro. Zares sem užival v etapi. Osredotočen sem bil do samega konca, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tako moraš dirkati vsak dan. Ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte," je današnjo preizkušnjo za organizatorja dirke ocenil Pogačar. "Zelo vesel sem. Vsake dirke, ki jo dobimo, se razveselimo. Tokrat nam je drugič uspelo osvojiti Tirreno-Adriatico," je na kratko pristavil.

V tej sezoni je dobil vse tri dirke, na katerih je nastopil. "Ne bi rekel, da sem nepremagljiv. Za zdaj kaže dobro, videli pa bomo, kako bo vse skupaj videti na naslednjih dirkah, ki bodo predstavljale velik izziv," je še dodal. Pogačarja zdaj čaka nekaj dni premora, potem pa se bo podal v lov na tretji spomenik v karieri. V soboto bo namreč na vrsti prestižna dirka Milano - Sanremo, na kateri bo skušal izboljšati zbir dveh zmag na največjih enodnevnih dirkah. Doslej je dobil dirki Liege - Bastogne - Liege (2021) in Lombardijo (2021).

Sedmo etapo dirke med dvema morjema so sicer zaznamovali trije ubežniki, Alessandro Tonelli, Jorge Arcas in Manuele Boaro, ki pa si niso uspeli privoziti prednosti večje od treh minut.

Phil Bauhaus | Avtor: Profimedia Profimedia

Glavnina je imela ves čas vse pod nadzorom, ubežniki pa so bili ujeti znotraj zadnjih osmih kilometrov in o zmagovalcu je odločal sprint, v katerem se je za najmočnejšega izkazal Bauhaus, ki je slavil 18. zmago v karieri.

Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Tratnik je v cilj danes pripeljal kot 142. z 2:17 minute zaostanka, v skupnem seštevku pa je zasedel 87. mesto (+57:03). 

 

*  Skupni seštevek:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)        27:25:53
 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             + 1:52
 3. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)             2:33
 4. Richie Porte (Avs/Ineos Grenadiers)              2:44
 5. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                 3:05
 6. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                   3:16
 7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)          3:20
 8. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 3:37
 9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)            3:51
10. Giulio Ciccone (Ita/Trek Segafredo)              4:03
...
87. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)            57:03
...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice