Šport > Kolesarstvo
2459 ogledov

Roglič in Jumbo-Visma že na prvi etapi pometla z vsemi konkurenti!

Pariz-Nica Profimedia
Christophe Laporte je dobil prvo etapo dirke Pariz-Nica, potem ko je prečkal ciljno črto v družbi dveh sotekmovalcev pri Jumbo-Vismi, Primoža Rogliča in Wouta van Aerta.

Jumbo-Visma je na neverjeten način odprla dirko Pariz-Nica, potem ko je z lepo prednostjo slavila kar trojno zmago na prvi 160 kilometrov dolgi etapi okoli Mantes-la-Villa.

Christophe Laporte je tako vpisal svojo prvo zmago za svojo novo ekipo, medtem ko je Primož Roglič končal na drugem mestu, Wout van Aert pa na tretjem.

Najbližji zasledovalec Pierre Latour je ciljno črto prečkal z 19-sekundnim zaostankom, večina največjih imen pa je končala v glavnini, ki je za kolesarji Jumbo-Visme zaostala za 22 sekund.

Pariz-Nica | Avtor: Epa Epa

Francoz si je tako tudi nadel majico vodilnega, saj ima zaradi bonusnih sekund 4 sekunde prednosti pred Rogličem in 6 pred van Aertom, a v skupnem seštevku v prihodnjih gorskih etapah ne bo igral pomembne vloge.

Bo pa tam lahko toliko bolj sproščen kapetan Jumbo-Visme Roglič, ki si je že privozil lepo prednost pred največjimi konkurenti, izmed katerih Latour za Laportom zaostaja že za 29 sekund, največji Rogličevi konkurenti 32, lanski zmagovalec Maximilian Schachmann pa po ponesrečeni prvi etapi že za 46 sekund.

Etapo sta sicer najprej popestrila Matthew Holmes in Aime De Gendt, ki sta tvorila današnji beg ter si pred glavnino privozila vsega tri minute prednosti, ujeta pa sta bila že 73 kilometrov pred ciljem.

Pariz-Nica | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednji je čez 20 kilometrov poizkusil Frederik Frison, kateremu sta se v ospredju pridružila še Alexis Gougeard in Jevgenij Fedorov, a je bila tudi omenjena trojica ujeta 10 kilometrov pred ciljem.

Vsi so tako pričakovali, da bo odločal sprint glavnine, toda Jumbo-Visma je imela drugačne načrte. Na poslednjem 1,2 kilometra dolgem vzponu z naklonom 6 % je namreč kar naenkrat na vso silo napadla trojica Roglič-van Aert-Laporte, ki si je pred ostalimi kolesarji privozila lepo prednost, nato pa s pravim ekipnim kronometrom do cilja prednost pred zasledovalci zgolj povečevala.

Na koncu sta van Aert in Roglič prepustila zmago Laportu, ki sicer velja bolj za pomočnika in ima le redko priložnost za zmago, medtem ko je Roglič na drugem mestu pobral še pomembnih šest bonusnih sekund, van Aertu pa je tako preostalo tretje mesto.

Roglič in Van Aert sta se namreč po kratkem pogovoru dogovorila, da zmago prepustita novincu v ekipi, s čimer je Francoz požel prvi veliki uspeh v novi sredini.

Pariz-Nica | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zame je prav neverjetno. Kilometer pred ciljem sta mi sporočila svojo odločitev. Zmaga zato seveda ni bila načrtovana, saj mi na koncu niti ni bilo treba napasti. Tudi Primož in Wout sta bila na varnem in samo šli smo do cilja," je po tekmi povedal zmagovalec.

Večina Rogličevih konkurentov je končala v skupini z 22-sekundmim zaostankom, medtem ko je Schachmann pristal šele v naslednji, ki je v cilj prikolesarila še 14 sekund kasneje.

Jan Polanc iz moštva UAE je osvojil 42. mesto, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je bil 59. in Domen Novak (Bahrain Victorius) 135.

Dirka, kjer za glavnega favorit za zmago velja prav Roglič, ima še sedem etap. Jutri tako kolesarje čaka 160 km dolga ravninska etapa od Auffargaisa do Orleansa. Najmočnejši nasprotnik kolesarjem naj bi bil močan veter.

 

Slovenca tik pod vrhom na poreški trofeji

Kolesarji pa so se danes merili tudi na 33. izvedbi dirke za trofejo Poreča. Na 156 kilometrov dolgi preizkušnji sta bila dva Slovenca med najboljšimi. Matevž Govekar (Tirol) je bil drugi, Tilen Finkšt (Adria Mobil) pa četrti.

Oba sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca, saj je dirko odločil sprint. V tem je bil najboljši Srb Dušan Rajović (Corratec), tretje mesto pa je pripadlo Hrvatu Viktorju Potočkemu, ki vozi za ekipo Ljubljana Gusto Santic.

Finkšt je sicer na prejšnjih dveh izvedbah končal na tretjem mestu, zadnji Slovenec z zmago na tej dirki pa je bil Matej Mugerli leta 2017.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice