Šport > Kolesarstvo
4786 ogledov

Pogačarjeva 50-kilometrska rapsodija

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je zmagovalec enodnevne kolesarske dirke Strade Bianche, potem ko je s samostojnim napadom 50 kilometrov pred ciljem razorožil vso konkurenco.

Tadej Pogačar je bil 100 kilometrov pred ciljem udeležen v skupinski padec na enem izmed makadamskih odsekov, vendar mu niti to ni moglo preprečiti velikega slavja na neuradnem šestem spomeniku. Slovenski kolesarski as je potegnil 50 kilometrov pred ciljem in nato vztrajno povečeval svojo prednost, kljub močni zasledovalni ekipi pa njegova zmaga v nobenem trenutku ni bila več ogrožena.

Po 50-kilometrskem samostojnem pobegu se je 23-letni slovenski reprezentant iz moštva UAE po 184 km dirke na cilju v Sieni veselil zmage dobre pol minute pred nekdanjim svetovnim prvakom, Špancem Alejandrom Valverdejem (Movistar), in Dancem Kasperjem Asgreenom (Quickstep).

Pogačar: "Neverjetna zmaga"

Veselje je bilo veliko, saj Pogačar pred dirko ni skrival, da si želi zmago. V samostojni vožnji ga niso zaustavljali na veter v prsi ne vzponi, tekmece, med katerimi ni bilo nekaterih, ki mu bi bili zaradi karakteristike proge lahko enakovredni, je povsem potolkel. Imel je že prednost minute in 40 sekund, ki se je v zadnjem delu sicer nekoliko zmanjšala, vendar zmaga nikoli ni bila pod vprašajem.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Neverjetna zmaga. Nisem verjel, da lahko zmagam na takšen način. Še na zadnjem vzponu sem gledal nazaj, kje so tekmeci, bal sem se, da me bodo ujeli, šele pet kilometrov pred ciljem sem si oddahnil in dojel, da bom zmagal. Z energijo in močjo sem bil na koncu, a sem vendarle preživel do konca," je dejal Pogačar, ki je napadel na vzpon na Santa Mario, presenetilo pa ga je, da mu ni sledil nihče.

Dirke pa ni zaznamovala le prepričljiva zmaga Pogačarja, ampak tudi množični padec približno na polovici dirke. Atraktivno je padel tudi svetovni prvak Julian Alaphilippe iz Francije, vsaj na papirju glavni tekmec Pogačarja na današnji klasiki. Za razliko od nekaterih nesrečnih tekmovalcev, med katerimi je bil spet tudi Matej Mohorič, ki je spadal med favorite dirke, pa je Alaphilippe lahko nadaljeval dirko. Padcu se je izognil tudi Jan Tratnik, ki je na koncu s šestimi minutami in 50 sekundami zasedel 37. mesto.

Huda nesreča Šport Grozljivka v Toskani: Alaphilippe naredil salto, na tleh tudi Pogačar

Pogačar je lani drugič v karieri dobil Tour, med drugim pa tudi dirko po Lombardiji in klasiko Liege-Bastogne-Liege in vse skupaj začinil še z olimpijskim odličjem v Tokiu. Letos je sezono odprl z zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, Strade Bianche pa je že tretja zaporedna zmaga na dirkah, na katerih je nastopil. To je bila sicer že Pogačarjeva 34. zmaga v karieri in dobra napoved za dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, na kateri bo branil zmago.

Izidi:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates))             4:47:49
 2. Ajendro Valverde	(Špa/Movistar)           +     0:37
 3. Kasper Asgreen (Dan/Quick Step)                  0:46
 4. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ)                 1:07
 5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)            1:09
 6. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Granadiers)       isti čas
 7. Quinn Simmons (ZDA/Trek-Segafredo)               1:21
 8. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)                   1:25
 9. Simone Pettili (Ita/Wanty-Gobert)                1:35
10. Sergio Higuita (Kol/Bora-hansgrohe)              1:53
...
37. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)             6:50

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice