Šport > Kolesarstvo
21332 ogledov

Jumbo-Visma spet v središču velike afere

Jumbo-Visma Profimedia
Nizozemska ekipa naj bi ponovno poizkušala drugi ekipi speljati kolesarja, čeprav ima ta še veljavno pogodbo.

Potem ko je kar hitro po koncu sezone postalo jasno, da naš Primož Roglič zapušča Jumbo-Vismo in se seli k Bori-Hansgrohe, je glavna tema zadnjih mesecev v kolesarskem svetu postala saga Ciana Uijtdebroeksa, katerega je Jumbo-Visma pripeljala v svoje vrste, čeprav je imel ta še vedno veljavno pogodbo z Boro-Hansgrohe.

V nogometnem svetu in podobnih športih je sicer nekaj čisto vsakdanjega, da moštva za odškodnino prodajajo svoje igralce, katere še veže pogodba, v kolesarskem svetu pa je to nekaj povsem novega, saj ni tako imenovanega "prodajanja kolesarjev", temveč kolesarji zapustijo svoje moštvo šele po izteku veljavne pogodbe.

Uijtdebroeks | Avtor: Profimedia Profimedia

Ravno zato se kolesarski svet zgraža nad početjem nekdanje Rogličeve ekipe Visma-Lease a Bike (bivša Jumbo-Visma), ki je izza hrbta nemške ekipe nagovarjala Uijtdebroeksa, da je slednji kljub veljavni pogodbi zapustil Boro-Hansgrohe in se pridružil nizozemski ekipi. Nemci so odličnega Belgijca sicer želeli zadržati, ko pa so ugotovili, da je stvar šla predaleč, so na koncu popustili in za določen znesek svojemu zvezdniku le dovolili odhod.

Zdaj pa so prišle na plan informacije, da ni bil Uijtdebroeks edini kolesar z veljavno pogodbo, katerega je letos nizozemska ekipa želela prevzeti drugi ekipi. Enako naj bi se namreč dogovarjali tudi z odličnim Dancem pri ekipi Lotto-Dstny, Andreasom Kronom.

Andreas Kron | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Dancem je namreč izjemna sezona, ko je med drugim v prvi deseterici končal tako prestižne dirke, kot so dirka po Lombardiji, Strade Bianche, Ruta del Sol, Jaen Paraiso Interior, GP Miguel Indurain, dirka po Benečiji in klasika po Benečiji, medtem ko je na dirki Amstel Gold za vsega eno mesto zgrešil stopničke, na devetem mestu pa je končal tudi cestno dirko evropskega prvenstva. Kot vrhunec sezone pa velja vsekakor izpostaviti Vuelto, na kateri je celo dobil eno etapo in bil dvakrat tretji ter v seštevku za najboljšega po točkah osvojil celo tretje mesto.

Po besedah direktorja ekipe Lotto-Dstny Stephana Heulota naj bi vsi ti odlični rezultati povzročili, da je stik z danskim šampionom navezala Visma-Lease a Bike, čeprav Krona za trenutno ekipo veže pogodba vse do konca leta 2024. "Takšne poteze lahko ubijejo zanimivost dirk," je Heulot v pogovoru za RTBF potarnal nad očitno vse bolj pogosto prakso, da kolesarji predčasno prekinejo veljavno pogodbo, da bi se pridružili najmočnejšim in najbogatejšim ekipam na svetu. "Težko bo tekmovati z ekipami, ki imajo trikrat večji proračun in moč glede na nas."

Plugge Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kar me pri vsem skupaj najbolj moti, je dejstvo, da je vodja omenjene ekipe (Richard Plugge op. p.) predsednik AIGCP, zveze kolesarskih ekip. Če imate predsednika, ki se ne drži pravil, mu je zelo težko zaupati. Enako stvar kot s Cianom so poizkusili narediti tudi z našim Andreasom Kronom. Je zelo nadležno in niti slučajno v duhu kolesarstva," je zaključil Heulot.

Na vse skupaj so se odzvali tudi pri Vismi-Lease a Bike, kjer niso zanikali, da so bili v stiku s Kronom, temveč trdijo, da je Danec kontaktiral njih in jim zagotovil, da ima v pogodbi klavzulo, ki mu omogoča, da lahko predčasno prekine sodelovanje. Kasneje naj bi se izkazalo, da temu ni tako.

Andreas Kron | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kron je bil tisti, ki je kontaktiral nas in trdil, da ima v pogodbi klavzulo, da lahko zapusti ekipo, če si ga zaželi katera izmed WorldTour ekip. Na koncu se je izkazalo, da temu ni tako, oziroma da tako vsaj trdi njegova ekipa. Zato smo prekinili pogovore s kolesarjem," trdijo pri Vismi-Lease a Bike.

Seveda je možno, da pri nizozemski ekipi govorijo resnico, a je zanimivo, da je v središču škandala ponovno Visma-Lease a Bike (oziroma Jumbo-Visma), potem ko je bila ravno omenjena ekipa odgovorna za dva izmed največjih prestopnih škandalov zadnjih let. Medtem ko je saga z Uijtdebroeksom uradno končana, je primer Wouta van Aerta in njegovega prestopa k Jumbo-Vismi iz ekipe Verandas Willems še vedno na sodišču.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice