Šport > Kolesarstvo
4459 ogledov

Pogačar je napadel na slovitem klancu in se odpeljal k novemu podvigu

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarski as je uspešno lovil drugo zmago na LBL, šesto na spomenikih.

Najboljši kolesarji so se spopadli s četrtim spomenikom sezone, v konkurenci sicer ni bilo zmagovalca zadnjih dveh preizkušenj Liege - Bastogne - Liege Remca Evenepoela, ki si je na dirki po Baskiji zlomil ključnico in seveda še okrava po poškodbah. Prvi favorit dirke je bil tako Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je La Doyenne (stara dama; op.p.) dobil leta 2021.

Za njegovega največjega tekmeca je veljal svetovni prvak Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck), ki je v tej sezoni že zmagal na dveh spomenikih - dirki po Flandriji in Pariz - Roubaixu.

Po začetku dirke se je v beg sicer podala deveterica kolesarjev, ki si je prikolesarila največ štiri minute in pol prednosti, a je ta pred zadnjimi stotimi kilometri skopnela na dobro minuto. Veliko dela je pri tem opravil zvesti Pogačarjev pomočnik Domen Novak. Pred peletonom je bil sicer odločilni del preizkušnje, v zadnjem delu so namreč na sporedu številni vzponi v Ardenih.

V živo:

  • 96 km do cilja: V glavnini je prišlo do množičnega padca. Peloton se je pretrgal na več skupin, v eni izmed tistih, ki je zaostala pa je bil tudi van der Poel. Ta je s svojimi pomočniki tako moral porabiti nekaj dodatnih moči, da je lovil Pogačarja in ostale favorite.
  • 90 km do cilja: Ubežna skupina se je skrčila na pet mož. Pogačar je zaostajal za 15 sekund, van der Poel že nekaj več kot minuto.
     
  • 88 km do cilja: Ubežniki so bili ujeti. Kmalu zatem je imel težave s kolesom še eden izmed favoritov - Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). Britanec je padel v skupino z van der Poelom. Ta je vse bolj zaostajala.
     
  • 80 km do cilja: Novak je kot prvi zavil na sloviti Côte de Stockeu, za njim so kolesarili ostali člani moštva UAE. V ozadju se je Pidcock iz druge skupine skušal preseliti v prvo, van der Poel mu ni mogel slediti.
     
  • 70 km do cilja: Pidcock, nekoliko kasneje pa tudi van der Poel, sta se uspela priključiti Pogačarjevi skupini. Vprašanje je bilo, koliko moči sta za to porabila.
     
  • 60 km do cilja: Pri UAE so na vzakem vzponu stopili v ospredje in narakovali tempo. S tem so preprečevali morebitne napade, vsem v ostanku glavnine pa otežili vožnjo. Izjemno delo je prav na čelu še naprej opravljal Domen Novak. 

    Domen Novak | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 55 km do cilja: Od Pogačarjevih pomočnikov sta zaostala Finn Fisher Black in Diego Ulissi. Slednji, dvakratni zmagovalec dirke po Sloveniji, se je ob nekoliko počasnejšem ritmu v ospredju nato vrnil v skupino in se hitro znova postavil na čelo. S tem je razbremenil Novaka, ki pa je ob vzponu na Côte de Desnie spet prevzel vlogo prvega v koloni. V težavah se je presenetljivo znašel zmagovalec Valonske puščice Stephen Williams (Israel–Premier Tech).
     
  • Sledil je vzpon na La Côte de La Redoute, na njem se je za napada v zadnjih dveh letih odločil Evenepoel.
     
  • 35,5 km do cilja: Začel se je omenjeni klanec. Že pred njim so si kolesarji želeli izboriti dobre pozicije, saj so vedeli, da lahko pride do prvih odločitev. Hitrost je narastla celo čez 80 km/h.

    Novak se je spet postavil na čelo, povsem v ospredje pa je prišel tudi Pogačar. Ta je skočil, ko je njegov rojak dokončno popustil. Pogiju je lahko sledil le Richard Carapaz (EF Education - EasyPost), a tudi ta ni zdržal Slovenčevega tempa. Na vrhu vzpona je razlika znašala okoli 10 sekund.
  • 32 km do cilja: Prednost je narastla na 23 sekund. Za njim se je oblikovala skupina okoli 15 kolesarjev, v njej sta bila tudi njegova moštvena kolega Marc Hirschi in Joao Almeida, ki ju je zdaj čakala naloga motenja ritma zasledovalcev.
     
  • 26 km do cilja: Pogačar se je odpeljal. Razlika se je povečala že na minuto. 
     
  • 22 km do cilja: Za slovenskim asom so vozili Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost) in trije Francozi Romain Bardet (dsm-firmenich), Romain Gregoire (Groupama FDJ), in Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R). Zaostajali so 1:14. Začelo je deževati.
     
  • 12 km do cilja: Pogačar je opravil še z zadnjim pravim vzponom, imel je skoraj minuto in pol prednosti pred Bardetom.

    Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 8 km do cilja: Pogačarjeva prednost je narastla na 1:45. Bardet je imel 10 sekund naskoka pred deseterico zasledovalcev.
     
  • Cilj: Pogačar je na svoj šele deseti tekmovalni dan v sezoni prišel do sedme zmage (še Strade Bianche, štiri etapne in skupna zmaga na dirki po Kataloniji). Zabeležil je šesto zmago na spomenikih, drugo na La Doyenne, dirki, ki poteka od leta 1892.. Poleg tega je še trikrat slavil na dirki po Lombardiji, enkrat pa na dirki po Flandriji.

    Ob prihodu v cilj je prsta usmeril v nebo. Pred dvema letoma ni nastopil, saj je njegovi partnerki Urški Žigart, ki je nastopila na ženski različici dirki, umrla mama. Lani si je na Liege - Basrogne - Liege zlomil zapestje.
    Bardet je zanesljivo osvojil drugo mesto (+1:39), sprint zasledovalcev pa je naposled osvojil van der Poel (+2:02).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice