Šport > Kolesarstvo
585 ogledov

Pogačar in Vingegaard pazila predvsem drug na drugega

Ion Izaguirre (Cofidis) Epa Zmagovalec 12. etape Ion Izaguirre (Cofidis).
V 12. etapi je po samostojnem pobegu slavil Španec Ion Izagirre (Cofidis).Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je končal na 12. mestu (+4:14). V skupnem seštevku ni bilo bistvenih sprememb.

Španec Ion Izagirre (Cofidis) je zmagovalec kaotične 12. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa (168,8 km) je po samostojnem napadu slavil iz ubežne skupine.

Favoriti niso imeli ravno mirnega dne, saj je bil ritem od samega začetka zelo visok, kljub vsemu pa povsem pri vrhu ni prišlo do sprememb.

V skupnem seštevku tako v vodstvu ostaja Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima 17 sekund naskoka pred Slovencem Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates). Tretje mesto zaseda Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki pa zaostaja že 2:40 minute.

"Ves Tour že skušam priti v beg, danes pa mi je to končno uspelo in moral sem storiti kar najbolje iz tega položaja. Na zadnjem klancu sem se počutil res močno. Odpeljal sem se in nato še malce povišal prednost pred zasledovalci. Do konca je bilo še 30 km, veliko časa za razmislek, a moral sem si zaupati."

Ion Izagirre

Danes se najboljši niso vključili v boj za etapno zmago. To je bila naloga 15 kolesarjev v ubežni skupini. Na razgibanem terenu z več kot 3100 višinskimi metri pa je imel največ moči 34-letni Izagirre. Ciljno črto je prečkal 58 sekund pred Francozom Mathieujem Burgaudeaujem (TotalEnergies) in Američanom Matteom Jorgensonom (Movistar).

Za izkušenega Baska je bila to 18. zmaga v karieri, sedma zunaj Španije ter druga na dirki po Franciji, potem ko je pred sedmimi leti dobil 20. etapo. Za Cofidis je to že drugo slavje na letošnjem Touru, pred tem pa je francoska ekipa na domači pentlji etapno zmago zasledovala kar 15 let.

 | Avtor: Epa Epa

Štiriintridesetletni Bask je napadel slabe tri kilometre pred vrhom zadnjega kategoriziranega klanca oziroma 31 km pred ciljem, nato pa na spustu še pridobil in zadržal prednost v zadnjih 13 ravninskih kilometrih.

V kaotični etapi je ubežna skupina zares ušla šele po polovici trase oz. slabih 85 km. Glede na razkropljenost kolesarjev po razgibanih cestah pa sta morala veliko napadov pokriti tudi Vingegaard in Pogačar z redkimi moštvenimi kolegi. Ves čas sta pazila predvsem drug na drugega, a bila vselej v samem ospredju.

Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po polovici etape se je stanje umirilo, prednost na koncu 15 kolesarjev v ospredju pa je pred zahtevnejšim zadnjim delom trase hitro narasla na slabih pet minut. Preostanek glavnine z dvanajstouvrščenim Pogačarjem je ciljno črto prečkal 4:14 minute za zmagovalcem.

Drugi slovenski kolesar na Touru, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je večkrat poskušal na začetku etape, nato pa zaostal in se ni več vključil v boj za pobeg. Tretji Slovenec, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa je od samega začetka pazil na svojega sprinterskega kapetana, Nizozemca Dylana Groenewegna.

V petek bo na sporedu prva od treh zaporednih gorskih etap do konca tedna. Kolesarje sicer čaka zgolj 137,8 km, a jih bo trasa peljala od Chatillon-sur-Chalaronna do vrha ikonskega vzpona Grand Colombier (17,4 km/7,1 %).

 Izidi, 12. etapa, Roanne - Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km:
  1. Ion Izagirre (Špa/Cofidis)                        3:51:42
  2. Mathieu Burgaudeau (Fra/TotalEnergies)             + 0:58
  3. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar)                  isti čas
  4. Tiesj Benoot (Bel/Jumbo-Visma)                       1:06
  5. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X Pro)           1:11
  6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                     1:13
  7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   isti čas
  8. Dylan Teuns (Bel/Israel-Premier Tech)                1:27
  9. Ruben Guerreiro (Por/Movistar)                   isti čas
 10. Victor Campenaerts (Bel/Lotto Dstny)                 3:02
...
 12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                4:14
140. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                       27:57
151. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)           isti čas
...

- skupno (12/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               50:30:23
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 0:17
  3. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                     2:40
  4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)              4:22
  5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                4:34
  6. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                   4:39
  7. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla)                        4:44
  8. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                5:26
  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                       6:01
 10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                     6:33
...
 84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            1:47:57
126. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     2:22:31
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice