Šport
124 ogledov

Končana dolgoletna dominacija ACH Volleyja

OK Merkur MAribor twitter SloVolley
Merkur Maribor prekinil prevlado ACH Volleyja in prišel do 3. naslova.

Odbojkarji Merkur Maribora so novi državni prvaki. V peti, odločilni tekmi finala so v domači dvorani ACH Volley premagali s 3:2 (-29, 19, 16, -24, 12) in s skupnim izidom 3:2 v zmagah osvojili svoj tretji naslov državnih prvakov ter prvega po letu 1993. 

Zelo kakovostno državno odbojkarsko prvenstvo je v svojem zaključku postreglo s pravo dramo. Finalna serija na tri dobljene tekme, se je razpletla šele v petem, skrajšanem nizu zadnjega obračuna v dvorani Tabor, ki je zasluženo pripadel Mariborčanom. Ti so tako prekinili 16-letno prevlado ACH Volleyja na slovenskih igriščih, z zmago pa se 17-kratnim prvakom, oddolžili za poraz v finalu letošnje srednjeevropske lige.

Varovanci Sebastijana Škorca, sicer najboljši že po rednem delu prvenstva, so v zmagah na posameznih tekmah že zaostajali 0:2, poleg tega imeli v času finalne serije obilo zdravstvenih težav, a predati se niso nikakor želeli. Po zaostanku so izid v zmagah izenačili na 2:2, tako da je odločala peta tekma v Mariboru, na kateri so zaradi psihološke prednosti in trenutne forme celo prevzeli vlogo favoritov.

Mariborčani so v končnici prvega niza zapravili prednost 17:12, nato pa niso izkoristili treh zaključnih žog. Odločilna za vodstvo ACH sta bila na koncu as Mateja Köka in napaka domačih na koncu.

Toda v nadaljevanju so se gostitelji zbrali, sprostili in pokazali svojo kakovost. V drugem nizu gosti, pri katerih spet ni bil razpoložen korektor Božidar Vučićević, niso imeli nobenih možnosti. Začetnega naleta, Maribor je povedel z 8:4, niso zaustavile niti ljubljanske menjave. Na klop se je usedel tudi Vučićevič, ker pa napad brez njega ni bil dosti nevarnejši, se je pozneje vrnil v igro.

A ni bil prav nič bolj razpoložen, Ljubljančani razloge za poraz lahko iščejo tudi v njegovi slabi formi. Posledica tega je bila nemoč njegove ekipe v tretjem nizu, toda varovanci Matije Pleška so se v četrtem vendarle vrnili. Na izkušnje so ga v končnici tudi dobili, tako da je prvaka odločal zadnji možen niz.

V njem je ACH po asu Gregorja Ropreta in bloku Amirja Touhteha povedel s 3:0, vodil tudi s 5:2, nato pa zašel v težave. Filip Uremović je z blokom Vučićeviću izenačil, nato je napako storil še Jan Pokeršnik. Ljubljančanom so se začele tresti roke, ko je Uremović blokiral še Touhteha za 13:10, se je slavje domačih že napovedovalo. Zadnji niz se je končal z izidom 15:12.

Pri Mariborčanih so prav vsi opravili svoje naloge, najučinkovitejša pa sta bila mladi Rok Možič s 27 in izkušeni reprezentant Alen Šket s 25 točkami. Šket je bil odličen tako v bloku kot za servisno črto, dosegel je štiri ase. Na drugi strani so bili oranžni zmaji celo bolj zanesljivi od tekmecev na sprejemu, toda škripalo je v napadu, kjer je še največ dela opravil Pokeršnik, dosegel je 17 točk.

Sezona se bo zdaj nadaljevala z zaključnim delom pokala, za naslov sta v igri oba finalista prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.